Tepsis csirkehúsok zöldségekkel, gombával, szalonnával

Tepsis csirkehúsok zöldségekkel, gombával, szalonnával

Gombás csirke tepsiben, bazsalikomos csirkemell parmezánnal, tepsis csirke szalonnával.

portugal_tepsis_csirke_1821680_2538_b

Gombás csirke tepsiben

Hozzávalók: 400 g csirkemell filé, 200 g mozzarella, 5 kis db paradicsom, 5 kis db gomba, 0.5 bögre gersli, 20 g pulykamellsonka, petrezselyem ízlés szerint, 2 ek. olívaolaj, 4 dl víz, só ízlés szerint, bors ízlés szerint.

Elkészítés: A csirkemellet megtisztítjuk, sóval-borssal ízesítjük. A gombát megpucoljuk, feldaraboljuk, a paradicsomokat és a mozzarellát kb. egyenlő vastagságúra szeleteljük. A húst az előmelegített (2 ek. olajjal) serpenyőben hirtelen megsütjük, hogy szép aranybarna kérget kapjon.
A sütőt 180-200 °C fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés az én bevált programom). Kisebb üvegedénybe belehelyezzük a csirkemelleket (az olajat ne dobjuk ki, locsoljuk meg vele a húst), a mozzarellát és a paradicsomokat szépen helyezzük a csirkemell tetejére, a gombákat szórjuk egyenletesen a hús mellé. Ha maradt ki mozzarella, tekerjük bele pulykamellsonkába, és helyezzük a húsok mellé. Tegyük az előmelegített sütőbe az edényt (lefedés nélkül) kb. 25-30 percre.

A gersli veszélyes, sosem lehet tudni pontosan mennyi az a mennyiségű víz, ami elég, én 2 bögre vízzel, csipetnyi sóval főzök fél bögre gerslit 20 percig, fedő nélkül. Nem kell megijedni, ha nem szívja fel a vizet, fajtától függ. Persze nem muszáj feltétlen gerslivel elkészíteni, rizzsel vagy párolt zöldséggel, esetleg petrezselymes burgonyával is nagyon ízletes.) A csirkemellet még ne vegyük ki a sütőből, kapcsoljunk grill fokozatra, és még 5 percig kb. 250-300 fokon pirítsuk aranybarnára. Tálaljuk petrezselyemmel, ízlés szerint nyers koktélparadicsommal. Jó étvágyat!

Hírdetés

Bazsalikomos csirkemell parmezánnal

Hozzávalók: 1 db csirkemellfi­lé, só ízlés szerint, 4 ek zsemlemorzsa, 5 dkg parmezán sajt (reszelve, kb. 1 evőkanálnyi), 2 ek. olívaolaj, 5 ek. sűrített paradicsom, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 csapott ek. cukor, oregánó ízlés szerint, petrezselyem ízlés szerint, 1 csokor bazsalikom, 15 dkg mozzarella.

Elkészítés: A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sóval ízesítjük, majd parmezánnal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. Tepsibe sorakoztatjuk, olajjal meglocsoljuk, majd 200 fokon addig sütjük, amíg a csirke el nem készül. Ezután egy kis sóval, borssal, cukorral és zöld fűszerekkel elkevert paradicsompürével kenjük meg a húsokat, arra jön a friss bazsalikom, végül pedig a mozzarella. A sütőben még kb. 10 percig sütjük. Krumplipürével és salátával tálaljuk.

Tepsis csirke szalonnával

Hozzávalók: 1 db csirkemellfi­lé, 5 db csirkecomb, 3 közepes db vöröshagyma, 25 dkg szalonna, 35 dkg csiperkegomba, 3 dl sör, só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint, oregánó ízlés szerint, csirkefűszersó ízlés szerint, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítés: A csirkealkatrészeket megmossuk, megpucoljuk, levét lecsepegtetjük. A mellet 8 darabra vágjuk, hogy jól átsüljön. A húsokat minden oldalukon befűszerezzük sóval, borssal, fűszersóval, oregánóval. Egyesével, alaposan. Egy nagyobb tálba helyezzük, majd felöntjük a sörrel, belenyomjuk a fokhagymát, és betesszük a hűtőbe. A szalonnát felszeleteljük, majd beirdaljuk. A gombát megpucoljuk, és felszeleteljük, vagy a konzerv/üveges gombáról a levét lecsepegtetjük. A hagymát összevágjuk, és a tepsi aljába tesszük.

A combokat és a mellet belehelyezzük a tepsibe, rászórjuk a szalonnákat és a gombát is, majd a sörös-fűszeres pácot is ráöntjük. Az edényt alufóliával lefedjük. 180 fokos, előmelegített sütőben sütjük 45-50 percig. Kivesszük a sütőből, a fóliától megszabadítjuk. Visszatesszük fólia nélkül legalább 15-20 percre, hogy piruljon. Amikor elég pirosnak és kívánatosnak látjuk, akkor ismételten, immár végleg kivesszük. Rizzsel tálaljuk.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »