TÉNYLEG NEM ÉRTEM

TÉNYLEG NEM ÉRTEM

 

„Az egész Budai Várat felfalják – kinyírja a híres Ruszwurm Cukrászdát a fideszes önkormányzat

Közel 30 éves, patinás hírnévvel és pompás krémessel bíró cukrászda a Ruszwurm. Tulajdonosa, Szamos Miklós nemrég saját Facebook-oldalán fakadt ki, és jelezte, hogy nem is olyan régen rendőrök érkeztek hozzájuk, hogy felszámolják a cukrászda teraszát. Különös, nem?

„És a végső döntés ideje most jött el: 2016. június 20-án megszűnik a Ruszwurm bérleti viszonya. 

Azé a cukrászdáé, ami eddig békésen gyártotta a krémest, turisták százait látta el naponta fagyival, szerepelt Tokiótól New Yorkig mindenféle tévéműsorokban, és még a thai királyi családot is ellátta majszolnivalóval. Ja, és nem mellesleg évi 50 millió forintnyi adót fizetett be a közös kasszába. 

Szamos Miklós (akit egyébként az önkormányzat 2009-ben még a Budavári Emlékéremmel tüntetett ki) szerint hadjárat folyt a cukrászda ellen. Amit a rendőrökkel végzett teraszfelszámolás minimum megerősít. Pedig Szamos cukrászdája jövedelmező vállalkozás, amely rendre befizette a kiszabott közterheket, sok vizet tehát nem kellett volna, hogy zavarjon.

Hivatalos magyarázat nincs arra, hogy miért kell egy turisztikailag kiemelt szerepet betöltő intézményt ellehetetleníteni. Az önkormányzatnak természetesen joga van ahhoz, hogy ingatlanjainak bérleti szerződését (még ha a bérlők prosperálnak, fizetnek adót és hírét is viszik a kerületnek) felmondják. Ettől függetlenül érthetetlen, hogy miért kell a valóban nagy hírnévnek örvendő cukrászdától megszabadulni. A bérleti díjak folyamatos emeléssel, az állandó önkormányzati vegzálás, majd végül egy elvágólagos döntés azonban szinte egyértelműen a kivéreztetés irányába mutat. Hivatalosan ismert hatástanulmány nem készült arról, hogy a kerület számára milyen veszteséget jelent a cukrászda kiesése (vagy esetlegesen mással történő helyettesítése).

Hírdetés

Innen már sajnos a feltételezések ingoványos talajára téved az, aki szeretné legalább megérteni, hogy mi folyik épp a Várban. Azt tudjuk, hogy kormányzati szempontból hamarosan igencsak nagy jelentősége lesz ennek a területnek (olyannyira, hogy például olyan csacska szempontok, mint a műemlékvédelem, nem számítanak, ha a miniszterelnöknek kell teraszt építeni).

Azt is tudjuk, hogy emellett azért folyik a Vár gasztroéletének fejlesztése – épp május elején itt nyitott meg az első Jamie Oliver nevével fémjelzett olasz étterem. Méghozzá annak a Zsidai Zoltán Roynak köszönhetően, akinek hivatalosan nincs semmilyen üzleti vagy politikai kapcsolata az Orbán-családdal – ahogy ezt a Zsidai Csoport közölte korábban, amikor kiderült, hogy Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya kezdett el náluk tevékenykedni.” (Kettősmérce, Mandiner)

 

Most az egészből vonjuk ki a szokásos kettősmércés, diószegihorváthnórás faszkodást, a kötelező köröket Orbánról, Ráhelről, szóval tekintsünk el mindattól, ami miatt ezek a nyomorult, aljas görények olyannyira elviselhetetlenek, és koncentráljunk a lényegre:

A lényeg pedig az, hogy az első kerületi önkormányzat valóban elmebeteg döntéseket hoz, amelyekre egyszerűen nincsen semmiféle magyarázat.

Első kerületi lakosként kérdezem akkor nagy tisztelettel az önkormányzatot is, a polgármester urat is:

1.: Működött egy konditerem az Attila úton. A Polgár gym. Működött, egészen idén februárig. Azóta nem működik. Oda jártunk pedig sokan kondizni, nekem kényelmes volt, mert közel volt, futás után vagy előtt csak be kellett ugranom, letolni az adagot, és kb négyszáz lépés haza. És olcsó volt, sokan éppen azért jártak oda, mert meg tudták fizetni, nem úgy, mint a drága konditermet a volt Intransmas irodaház aljában. Február óta nincs konditerem. Csak annyit tudunk, hogy az önkormányzat nem hosszabbította meg a szerződést a bérlőkkel. Miért nem? Többet akart? Vagy mást akar? De eltelt három hónap, és bezárva áll a hely, nincs ott semmi. Most jobb, bassza meg?

2.: Volt az Attila út másik felén egy teázó. A Tabáni teázó. Kultikus helye generációnknak, talán még a gyerekeink generációjának is. Hosszú-hosszú évek óta bezárva rohad. Miért? Mi nem sikerült? És most jobb, hogy talán már egy évtizede senki semmit nem fizet utána? Most jobb, bassza meg?

3.: Régi Országház Pince. Na, ez a csúcs, ettől végképp kinyílik a bicska a zsebemben. Vagy húsz éve áll bezárva a Vár egyik kultikus helye, ahol még az érettségi bankettünk után is sikeresen berúgtunk. Műemlék épület, és rohad szét. Állítólag egy ótvaros maffiózó geci vásárolta meg annak idején (ki és milyen alapon adta el neki?), és kuplerájt akar nyitni benne, de azt az önkormányzat azt nem engedélyezi (helyesen!). Így bezárva áll, és dől széjjel.

Csak közlöm: Hiába magántulajdon, egy műemléképületnél ez nem számít. Ha a tulaj hagyja szétrohadni, ha nem kezd vele semmit, akkor egyszerűen el kell venni tőle, és kezdjen vele valamit az önkormányzat vagy az állam.

4.: Ruszwurm. Nem hiszem el, hogy a Ruszwurmot be lehet zárni! Az ország egyik legjobb cukrászdája, gyönyörű berendezéssel, az utolsó főzött krémes krémessel, a Ruszwurm egy csoda, amit csak az August tud überelni! Ki az a kretén barom, aki be akarja zárni a Ruszwurmot, és miért? Itt tényleg mindenki meghülyült, bassza meg?


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »