Tényleg kapunk új metrókocsikat is

Tényleg kapunk új metrókocsikat is

Vannak olyan Oroszországba felújításra küldött metrókocsik, amelyekből lényegében semmit nem sikerült megmenteni, azaz teljesen újakat kap vissza a BKV – egyebek mellett ez is kiderült azon a sajtóúton, amelyet a 3-as metró felújítását végző Metrovagonmas gyárába szerveztek magyar újságírók részére a Moszkva melletti Mityiscsibe. Daria Marku, a cég külföldi kapcsolatokért felelős vezetője kifejtette, az eredeti elképzelések szerint a kocsiszekrény és a vázszerkezet menthető elemeit, valamint a metróvezető kabinjának ajtaját tartanák meg, ám előfordul, hogy annyira rossz állapotú vagonok érkeznek az üzembe, hogy teljes egészében selejtezni kell őket. Szavai szerint összességében a 222 kocsiból álló flotta alkatrészeinek, szerkezeti elemeinek hetven százaléka lesz vadonatúj, de szinte kocsinként változó, hogy mit lehet és mit nem lehet megmenteni. Eddig a legrégebbi, negyvenéves kocsikat küldték el javításra Budapestről, ezeket – mint Daria Marku fogalmazott – csak a festék tartotta össze.

Az első felújított metró nyáron érkezett vissza Mityiscsiből. Akkor a hazai szaksajtó arról számolt be, hogy a  szerelvény gyakorlatilag teljesen új. Az ügy miatt a Demokratikus Koalíció feljelentést tett, mondván hivatali visszaélés és versenykorlátozás gyanúját veti fel, hogy a BKV felújításnak álcázva szerez be új szerelvényeket. – Hát már az is baj, ha tételezzük fel, jobb metrót kapunk a pénzünkért, mint számítottunk rá? – reagált a vádakra Tarlós István főpolgármester.

Bár a munkába több gyártócsarnokban és a „magyar” kocsik végszerelési fázisában is betekintettünk, arról a Metrovagonmas üzemében sem győződhettünk meg, hogy egyáltalán eljutnak-e Budapestről Mityiscsibe a lerobbant ko­csik. Az ezt firtató újságírói kérdéseket azzal hárították el az üzem vezetői, hogy a szerelvények vámterületen várják a felújítást, így azokat nem tudják megmutatni. A kétségeket csak erősíti, hogy a projektről szóló, a gyár irodaházának közösségi tereiben a magyar sajtódelegáció jelenléte alatt folyamatosan futó promóciós rövidfilm is kizárólag Budapesten készült kockákat tartalmazott a régi szerelvényekről.

Hírdetés

A főváros egyébiránt 69 milliárd forint hitelből finanszírozza a 37 darab, hat kocsiból álló vonat felújítását. Vlagyi­mir Dzjuban, a beruházás technikai vezetőjének tájékoztatása szerint a munkálatok összköltsége – még úgy is, hogy gyakorlatilag újragyártott metrókat kapunk vissza – jelentősen alacsonyabb, mint a „valódi” új kocsik gyártása esetén. Ez pedig abból fakad, hogy bár a fő szerkezeti elemeket (motort, forgóvázat, szellőzőrendszert) mindenképp kicserélik, és az ajtókat nyitó hidraulikus rendszer helyét is elektromos rendszer veszi át, egy sor más esetben a legmodernebb technikai eszközöket mégsem használhatják fel, mivel a kocsiszekrény és a vázszerkezet ezt nem tenné lehetővé. Egyebek között ez az oka annak is, hogy légkondicionáló helyett ventilátorokkal szerelik fel az utaskabint. Egy új, szériában – tehát nem extra igények szerint – gyártott kocsi, mint megtudtuk 15–30 százalékkal lenne drágább, mint a felújítás. Ez az ár lényegében megegyezik a Budapesten is használt Alstom vagy a spanyol CAF metróinak árával. A felújított vonatok ugyanakkor a legfontosabb műszaki paramétereiket tekintve korszerűnek fognak számítani: a motorokat a japán Hitachi szállítja, a fékrendszert a német Knorr-Bremse, a futóművet pedig a CAF, megfelelően a BKV igényeinek. A Metrovagonmas három év garanciát vállal a szerelvényekre, amelyek tervezett élettartama harminc év – megfelelő karbantartás mellett.

A vállalatnál egyébiránt a vállalható garancia kapcsán vetődtek fel aggályok a budapesti infrastruktúrára vonatkozóan. Mint Vlagyimir Dzjuban kifejtette, az amortizáció szempontjából a sínpálya állapota a legfőbb szempont, ám ezen a téren megfelelő a 3-as vonal állapota. Vagyis elméletileg nincs akadálya, hogy a vonal rekonstrukcióját megelőzően már forgalomba helyezzék a felújított szerelvényeket.

A Metrovagonmas becslése szerint a prototípus szerelvény január második fe­lében szerezheti meg a magyar hatóságoktól a típusengedélyt. A prototípuson kívül még egy vonatot már leszállított a gyár, a következő – az újságíróknak a felújítás alatt bemutatott – szerelvény pedig december elején érkezhet a magyar fővárosba. A szerelvények felújítása a tervek szerint 2018-ban fejeződik be.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »