Tényleg jobb lett a Forma-1 az új szabályokkal?

Tényleg jobb lett a Forma-1 az új szabályokkal?

Túl vagyunk az idei Forma-1-es világbajnokság felén, Max Verstappen több mint 100 ponttal vezet, a világbajnokság gyakorlatilag eldőlt. Noha a 2022-es évre jelentős szabályváltoztatások történtek, a világbajnoki címért folytatott harc nem hogy izgalmasabb, de szinte ugyanolyan kiszámítható lett, mint amilyen az elmúlt szezonokban is volt. Mégsem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy a lapok előre le lennének osztva.

Az utolsó futamon, az utolsó körben dőlt el minden idők legizgalmasabb Forma-1-es világbajnoksága. A 2021-es szezon maga volt a tökély: egy végletekig kiélezett, heves érzelmekkel és drámai pillanatokkal tarkított versenyfutás, amelyen a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton (Mercedes) és az első bajnoki címére áhítozó ifjú titán, Max Verstappen (Red Bull) mérkőztek meg egymással.

Éppen ezért, a beígért szabályváltoztatások ellenére tudtuk: az idei Forma-1-es világbajnokság egészen biztosan nem lesz olyan izgalmas, mint a végül Verstappen győzelmét hozó tavalyi szezon.

Már csak azért sem, mert télen többször is jelezték az illetékesek: olyan döntések, mint amilyenek a zárófutam utolsó körében történtek, többé nem fordulhatnak elő. Ennek fényében Michael Masi versenyigazgatónak távoznia kellett pozíciójából, miközben a magát megfosztva érző Lewis Hamilton teljesen visszavonult a közösségi médiából, s a sajtó egyre csak azt találgatta: visszavonul-e a brit világbajnok, akit időközben a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő is lovaggá ütött.

De mit vártunk az új szabályoktól?

A tavalyi szezon utolsó versenyével gyakorlatilag véget ért a 2014-től tartó hibrid éra első felvonása.

Az idei évnek teljesen átszabott autókkal, keskenyebb és valamivel nagyobb abroncsokkal, valamint egyszerűbb aerodinamikai szabályokkal vágott neki a száguldó cirkusz mezőnye.

Adrian Newey, a Red Bull főtervezője például úgy nyilatkozott, hogy 1983 óta ezek lehetnek a legjelentősebb szabályváltoztatások a sportág történetében.

Hírdetés

Az új szabályoktól valójában két dolgot várhatott az egyszeri Forma-1 rajongó. Egyrészt, hogy az ígéretekhez híven több lesz az előzés, amit lényegében sikerült megvalósítani. A szabályok kialakításakor a döntéshozók arra törekedtek, hogy csökkentsék a versenyautók által keltett turbulens levegőt. Annak hatására ugyanis a hátulról érkező versenyzők jelentős leszorítóerőt veszítettek, s a kanyarokban nem tudtak elég közel maradni a másik autóhoz. Így aztán nemcsak az előzés volt nehézkes, de még az abroncsok is gyorsabban koptak.

Ezért láttuk annyiszor a korábbi években, hogy néhány környi előzési kísérlet után a pilóták egyszerűen leszakadtak, s nagyobb távolságot tartva követték az üldözöttet.

Az új szabályoknak hála idén ez már nem okoz gondot, láthatóan izgalmasabbak a futamok, jóval több előzéssel.

Közben a Red Bull tovább erősödött, s bár az elején Max Verstappen technikai okok miatt két futamot is kénytelen volt feladni (míg Charles Leclerc több mint 40 pontos előnyre tett szert), az osztrák istálló és a holland pilóta párosa idén is verhetetlennek bizonyul. A múlt hétvégi futam után Verstappen immáron 11 győzelemmel és 116 pontnyi előnnyel vezet az összetettben. Ez a harc tehát korán eldőlt, amiben a Ferrari elhibázott taktikai döntései is nagy szerepet játszottak. Ha viszont jobban megnézzük az erőviszonyokat, láthatjuk, hogy valójában nem történt előrelépés tavalyhoz képest.

Ugyanúgy 2 csapat verseng(ett) a világbajnoki címért, ergo nem lett izgalmasabb a küzdelem. S bár a Mercedes az év közepére szépen összekapta magát, valójában csak a Ferrarit képesek megszorongatni, esetleg Sergio Perezt, a másik Red Bull pilótát.

Előre leosztott lapok?

Van azonban egy tényező, ami miatt a Red Bull irdatlan nagy fölénye ellenére sem lehetünk biztosak a következő évek alakulásában: ez a motorerő. A motorfejlesztéseket ugyanis egészen 2026-ig befagyasztották, vagyis a következő évek szerepléseit alapjaiban határozza majd meg a jelenlegi motorok teljesítménye, megbízhatósága és hatékonysága.

Emiatt a csapatoknak ki kellett aknázniuk minden potenciált, amely az erőforrásukban rejlett, vagyis kitolták a határokat és elmentek a végsőkig.

Kétségtelen, hogy a Red Bull egy nagyon erős aerodinamikai csomagot épített saját motorja, a Red Bull Powertrains köré, ám nyers erőben a Ferrari motorja erősebbnek tűnik. Éppen ezért a Red Bull hosszabb távú dominanciája korántsem biztos, hiszen jobb konstrukcióval és aerodinamikai fejlesztésekkel a Ferrari, de akár még a Mercedes csapata is esélyes lehet a világbajnoki győzelemre. Példának okáért: a Red Bull hatékonysága részben a kitűnő gumikezelésben rejlik, ami pedig az aerodinamikai tulajdonságok és persze Adrian Newey érdeme.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »