Templommegújulást ünnepeltek Mezőfényen

Templommegújulást ünnepeltek Mezőfényen

Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök február 27-én megáldotta a mezőfényi Szent Mihály-plébánia felújított tetőszerkezetét.

„Őseink is hitték, hogy a templom Isten állandó jelenlétének, az áldozatbemutatásnak, az imádságnak és az Istennel való találkozásnak kiemelt helye” – mondta az ünnepi szentmise homíliájában a főpásztor. – Az első templomokat csak a keresztényüldözések után építették, amelyek az összejövetelek mellett az Oltáriszentség őrzési helyeként is szolgáltak.

Schönberger Jenő a templomszentelés ünnepét olyan kegyelmi ajándéknak nevezte, amely feleleveníti az Egyház anyai misztériumát a hívek előtt. A keresztény nép születési helye a templom kiemelt helyén álló keresztelőkút – emlékeztetett a megyéspüspök.

A keresztség szentségének kiszolgáltatásakor erősödik a közösség, hiszen „mindannyian ugyanannak az isteni kútnak a tiszta méhéből születtünk újjá”. Igaz ez a mezőfényi Szent Mihály-plébániára is, ahol az anyakönyvek szerint közel háromezren keresztelkedtek meg, azonban míg 1950 és 1960 között 528 keresztelés történt, addig az utóbbi tíz évben csupán 162 – mondta a főpásztor.

Hírdetés

Szentbeszédében a szatmári megyéspüspök hálára szólította fel a jelenlévőket nemcsak az istengyermeki életért, hanem azért a gondoskodásért, amellyel – mint fogalmazott – Isten „szüntelenül táplál bennünket a maga gyöngéd és édes módján a szentmisében és a szentségek által”.

Egy templom építése mindig egy egész közösség hosszas, kitartó és türelmes munkájának eredményeként jöhet csak létre. Az 1785-ben felszentelt mezőfényi templom egykor nem kevés anyagi áldozat árán épülhetett fel, és ma is az ott élő emberek hitéről és szeretetéről tanúskodik – hangzott el az ünnepi szentmisén. A főpásztor köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért és mindenkinek, akik áldozatot hoztak a Szent Mihály-templomért.

„Mindnyájunk örök feladata: szeretni a templomot és szeretni egymást. Akkor Isten szívesen lakik köztünk, és áldása mindig ott lesz nemcsak a templomainkon, hanem rajtunk is” – zárta beszédét Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »