Teljesen átrajzolt tervekkel épül fel Zugló új városnegyede

Teljesen átrajzolt tervekkel épül fel Zugló új városnegyede

Az eredeti elképzelésekhez képest kevesebb mint ötödannyi lakást hoznak létre a 250 milliárdos, kiemelt beruházásban – tájékoztatta az InfoRádiót Zugló polgármestere. Horváth Csaba kiemelte: a közcélú fejlesztések érdekében igyekeznek normális, partneri viszonyt kialakítani a beruházóval.

A Bosnyák tér környékén tervezett óriásberuházás évek óta nagy feszültséget szít a zuglóiak körében, ráadásul a projekt kiemelt beruházássá minősítésével az önkormányzat beleszólási joga is nagyban szűkült. Horváth Csaba szerint most úgy tűnik, nyugvópontra kerülhet az ügy.

„Az önkormányzat minden jogi lehetőséget kimerített, hogy a beruházást a megfelelő keretbe terelje, és a jogi harcunk nem volt eredményes:

a bíróságok nem találták az önkormányzati álláspontot megalapozottnak.

De a beruházó a tárgyalóasztalnál korrekt irányban tett lépéseket” – mondta Horváth Csaba polgármester.

A helyiek követeléseinek megfelelően így a tervezettnél jóval kevesebb új lakás épülhet meg az új városnegyedben. Az eredeti tervek szerint 1000-4000 lakás épülhetett volna, emiatt a helyiek körében komoly aggályok merültek föl. A projekt újragondolása után a kerületvezető elmondása szerint a beruházó

csak 168 lakást épít, azonkívül pedig irodát, illetve szolgáltatásokat fog létrehozni.

A beruházás egyik fő pozitívuma, hogy az épületek energiafelhasználása a legkorszerűbb lesz – hangsúlyozta Horváth Csaba. Évente mintegy hárommillió köbméter gázt nem fognak elégetni egy geotermikus erőmű révén. Ha ez sikeres lesz, akkor az új lakások számára szükséges hőmennyiségen kívül az önkormányzat által létesítendő városközpontnak is szinte a teljes energiaigényét fedezni fogja.

Horváth Csaba szerint emellett számos közcélú fejlesztés is megvalósul majd. Több 10 ezer négyzetméternyi új zöldfelület lesz a Bosnyák tértől a Rákos-patakig, ahol egy kiszélesedő parkot létesítenek, kapcsolattal a megújult patakparthoz. Megjelennek közszolgáltatások is, amelyek a polgármester szerint szintén segítenek majd abban, hogy Zugló élhetőbb legyen.

Hírdetés

A beruházás keretében megújul a Bosnyák utca, a Bosnyák köz, a Rákospatak utca és nem utolsósorban a Csömöri út, de új buszmegállókat építenek és kerékpárutakat is kialakítanak. Az átadás a tervezettnél négy évvel korábban, már 2025-ben megtörténhet – tette hozzá a XIV. kerület polgármestere.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »