Teljesen átalakíthatja a parlament rendjét, ha az SaS miniszterei és államtitkárai lemondanak bársonyszékeikről

A szlovák politika fékezett habzása iránt fogékonyak valószínűleg kíváncsian várják, mi történik, ha lejár az SaS által kiszabott ultimátum határideje. Ha a párt valóban távozik a kormányból, minisztereik és államtitkáraik visszaülhetnek a parlamentbe, ezzel alaposan felborítva a sokat látott szlovák törvényhozás rendjét.

Ahogy arról nyilván olvasóink is értesültek, néhány héttel ezelőtt Richard Sulík, az SaS elnöke ultimátumot adott át a szlovák kormányfőnek. Vagy Igor Matovič pénzügyminiszter távozik a kabinetből, vagy az SaS összes minisztere, a párt pedig kilép a kormányból. Eudard Heger kormányfő ugyan igyekszik úrrá lenni a válságon, de egyelőre semmi jele, hogy az augusztus 31-ével lejáró határidőig érdemi változásra kerülne sor. A feleket mindmáig nem sikerült kibékíteni.

A Hospodárske Noviny eljátszott a gondolattal, miként alakulna át a szlovák parlament, ha Sulíkék beváltanák ígéretüket és az SaS távozna a kormányból.

Az SaS-es tárcavezetők távozása ugyanis nem csak a kormányt alakítaná át, átrendezné a parlamentet is. Több bizottsági elnöki poszt, sőt a parlament egyik alelnöki pozíciója is új emberhez kerülne, a már frakcióval sem rendelkező Za ľudí pedig újabb képviselőt veszítene az SaS javára. Mutatjuk a részleteket!

Égszakadás, földindulás

Bár az SaS távozásával, nem ez lesz a kormány legnagyobb problémája, de a parlamenti pozíciók elosztása nehéz feladat elé állíthatja Hegeréket. Az első fecske, még a várható szétesés előtt távozó Juraj Krúpa volt, aki korábbi konfliktusai ellenére egészen mostanáig kitartott az OĽaNO frakciójában. Krúpa ráadásul nem független képviselőként folytatja tovább, egyszerűen átült az SaS frakciójába. Ezzel alaposan megnehezíti a koalíció dolgát, ugyanis így már szó szerint minden egyes képviselőjükre szükség lesz egy-egy törvény elfogadásához.

Ha az SaS megy, 76 kormánypárti képviselő marad a 150 fős parlamentben.

Krúpa távozása egyébként annyira friss, hogy a szlovák parlament hivatalos honlapja még mindig OĽaNO-s képviselőként tartja őt nyilván.

Az SaS döntésével Veronika Remišová is rosszul jár, ugyanis a Za ľudíból távozó igazságügyi miniszter Mária Kolíková helyére az az Alexandra Pivková érkezett, aki jelenleg a Za ľudí tagja. Ha Kolíková visszaül a parlamentbe, Pivkovának kötelezően vissza kell, hogy adja neki a képviselői széket. A SaS-nak ezzel a választásokon megszerzett 13 mandátum helyett 21 képviselői helye lenne (hatan jöttek át a Za ľudíból, illetve Kolíková és Krúpa). 

Remišová pártja folytathatja mélyrepülését, talán politikaitörténeti kuriózum lehet, hogy a ciklust 12 képviselővel kezdő frakció nem sokkal a félidő után három képviselőre olvad.

Hírdetés

Ugyan az SaS távozásától függetlenül, de a Sme rodina sorai is gyarapodnak. Az OĽaNO-ból távozó Ján Krošlák, a Kotlebával mandátumot szerző Jozef Šimko és a Matovičíktól kvázi kirúgott Romana Tabák csatlakozik Kollárékhoz. 

Az SaS padsoraiban is változást hoz a távozás. Mivel Szlovákiában a mandátumok személyhez kötöttek, azzal, hogy Branislav Gröhling és Richard Sulík miniszterek visszaülnek a parlamentbe, két SaS-es képviselőnek fel kell állnia. Sulík Miroslav Žiak, míg Gröhling Milan Laurenčík helyére érkezik.

Némileg bonyolítja a dolgot, hogy Laurenčík jelenleg a parlament egyik kormánypárti alelnöke. A hatályos házszabályok értelmében négy alelnök között egy ellenzéki és három kormánypárti politikus van, csakhogy a Za ľudí-s Juraj Šeliga tavalyi lemondása óta az egyik szék üres, Laurenčík kötelező távozásával pedig a háromból kettő marad „gazda” nélkül.

Hasonló a helyzet az államtitkároknál. A párt négy államtitkára, Karol Galek, Ján Oravec, Martin Klus és Ondrej Dostál Radovan Kazdát, Radovan Slobodát, Roman Foltint és Ján Kanuščákot szorítja ki.

Érdekes kérdés, mi lesz Ivan Korčok külügyminiszterrel.

Bár ő az SaS javaslatára került a szlovák külügy élére, nem tagja a pártnak. Tapasztalt diplomataként Korčok igyekszik kimaradni a koalíciós csatákból, egyszer sem foglalt állást Matovič és Sulík vitájában. Bár korai egyértelműen kijelenteni, de a jelek szerint, ha az SaS megy is, a Heger-féle atlantista vonalnak megfelelően politizáló Korčok vélhetően marad a külügyminisztérium élén.

Mi lesz a bizottsági helyekkel?

Tisztázatlan, számos potenciális konfliktussal járó kérdés, mihez kezd az SaS a számukra kijelölt négy parlamenti bizottsági elnöki pozícióval. SaS-es politikus áll a szociális, az európai ügyekért felelős, a pénzügyi és az egészségügyi bizottság élén is.

A párt frakcióvezetője, Anna Zemanová korábban közölte, ha mennek is a koalícióból, szeretnék megtartani ezeket a helyeket, de hajlandóak tárgyalni róluk. Michal Šipoš, OĽaNO-s frakcióvezető szerint azonban nincs miről tárgyalni, az elnöki posztok a koalícióhoz tartoznak, ha az SaS megy, a posztok attól még maradnak. 

A koalíciós szerződés értelmében két elnöki poszt járt volna az SaS-nek, de a Za ľudí-s képviselők átigazolásával nyertek még kettőt.

Különösen a pénzügyi bizottság elnöki székére érdemes figyelni, ugyanis ott Matovič jobbkeze, Gyimesi György az alelnök. Könnyen lehet, komoly vita lesz még abból, kihez kerüljön a pozíció.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »