Teljes lett az osztrák némafilm, ami 1922-ben megjósolta a holokausztot

Teljes lett az osztrák némafilm, ami 1922-ben megjósolta a holokausztot

Az 1924-ben Bécsben forgatott film, amely a zsidó író és publicista, Hugo Bettauer regényéből készült, hátborzongatóan pontos vízió arról, hogyan szegényedik el egy város kulturálisan és gazdaságilag egyaránt, miután elűzik zsidó lakosságát.

Az újonnan előkerült filmkockák lehetővé teszik, hogy végre teljes egészében megtekinthető legyen az eredeti film, és ezzel gyökeresen más megvilágításba helyezik az eddig csak töredékesen ismert történetet. Ez idáig ismeretlen jelentek kerültek most elő a zsidók életéről egy olyan társadalomban, amelynek vezetői már megkezdték a zsidógyűlölet magvainak elhintését. A két világháború közti Bécs mesterségesen gerjesztett antiszemitizmusát ábrázoló képsorok révén az eddiginél sokkal élesebben rajzolódik ki a film politikai üzenete.

A Nagyváros zsidók nélkül néhány képkockája tavaly egy párizsi bolhapiacon kerül elő, amit a Film Archive Austria később meg is vásárolt.

Néhány jelenet az eddig is meglévő tekercsekből:

Hírdetés

A korábban elveszettnek hit, igen gyúlékony, nitrát alapanyagú filmtekercsek a bomlás jeleit mutatták, gyorsan kellett tehát cselekedni, hogy a film megmenthető legyen egy biztonsági negatívra való átmásolással. Ezután el kellett végezni a restaurálását, majd pedig az újonnan felfedezett filmkockákat be kellett illeszteni a már meglévő verzióba.

Mivel az állami források nem bizonyultak elegendőnek a film megőrzését célzó sürgős munka költségeinek fedezésére, a filmtörténeti kuriózumnak számító Nagyváros zsidók nélkül megmentése érdekében a Film Archive Austria elindította az Ausztria történelmében ez idáig legjelentősebbnek számító kulturális célú közösségi gyűjtőakcióját. A december 10-én lezárt kampány során több mint 86000 euró gyűlt össze.

A restaurálás befejeztével a filmet, amely az utoljára 90 évvel ezelőtt vetített eredeti verzió pontos mása, 2017 őszén mutatják be, de központi szerepet kap a Film Archive Austria által szervezendő kiállításon is, amely a filmművészet és a zsidó kultúra kapcsolatát mutatja be az 1918-1938 közti időszakban.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »