Teheránban aláírták az iráni-kínai katonai és gazdasági együttműködésről szóló megállapodást

Teheránban aláírták az iráni-kínai katonai és gazdasági együttműködésről szóló megállapodást

Teheránban ma aláírták a 25 évre szóló iráni-kínai gazdasági, biztonsági és katonai megállapodást. Kínai részről Vang Ji külügyminiszter, míg iráni részről Mohámmád Dzsávád Zárif külügyminiszter látta el kézjegyével a nemzetközi dokumentumot. A megállapodásban a felek azt is lefektették, hogy továbbfejlesztik a gyakorlatban már évek óta folytatott, szerteágazó együttműködést. A Washington által szankcionált iráni kőolaj legnagyobb felvásárlója Kína lesz, s ezen kívül Peking dollármilliárdokat fektet majd be az iráni gazdasági és katonai fejlesztésekbe – írja a mehrnews.com, a tasnimnews.com és a ynet.co.il.

Vang Ji kínai külügyminiszter – Mohámmád Dzsavád Zárif iráni külügyminiszter meghívásának eleget téve – már pénteken megérkezett Teheránba, ám a lényegi megbeszéléseire a házigazda irániakkal, illetve a kínai-iráni gazdasági és stratégiai megállapodás aláírására csak ma délelőtt került sor. A kínai külügyminiszter látogatását, illetve a megállapodás aláírását azért is tervezték mostanra, mert Teherán és Peking 50 évvel ezelőtt vette föl egymással a diplomáciai kapcsolatokat. Az iráni-kínai stratégiai és gazdasági együttműködést elsősorban Washington egyoldalúan Izraelt és az Iránnal hadilábon álló Perzsa-öbölbeli kisebb szunnita arab országokat támogató, illetve Kínát elsősorban gazdaságilag elszigetelni szándékozó politikája hívta életre.

’ÁlÁliridzsáni, volt iráni házelnök, jelenleg ’Áli Hoszejni Hámenei iráni legfelsőbb vallási vezető főtanácsadója már ma reggel megbeszélést folytatott Vang Ji kínai külügyminiszterrel a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztéséről, de leginkább a Teherán és Peking katonai együttműködéséről. Itt megjegyezzük, hogy ’Áli Láridzsáni a politikai pályája előtt filozófusi mivolta mellett az Iráni Forradalmi Gárda magas beosztású tisztje is volt.

Hírdetés

Vang Jing kínai külügyminiszter a mai nap folyamán még Hászán Roháni iráni elnökkel is megbeszélést folytat. „A kapcsolatok Kína és Irán között már évek óta sokoldalúak, elmélyültek és többdimenziósak, s ezért van szükség arra, hogy mindezt hivatalos dokumentumban is rögzítsük. A megállapodást ezért a két ország külügyminisztere szombaton aláírja” – mondta még a megállapodás aláírása előtt Szá’id Hátebzádeh, az Iráni Külügyminisztérium szóvivője.

A Jedi’ot Áháronot című izraeli lap megjegyzi: a most aláírt kínai-iráni gazdasági és stratégiai megállapodás eredményeként Peking dollármilliárdokat áramoltat majd a közel-keleti országban eszközölt befektetéseibe. A Washington által kezdeményezett gazdasági szankciókat pedig Irán úgy kívánja semlegesíteni, hogy Kína legnagyobb kőolajszállítójává válik. A ma aláírt megállapodás egyben egyenes folytatása a héten igen feszült légkörben lezajlott amerikai-kínai csúcsnak. A megállapodást aláírását ezen kívül az is előmozdította, hogy legutóbb érintkezésekre került sor a Teherán és a nagyhatalmak között 2015-ban aláírt, ám Donald Trump elnök által 2018-ban egyoldalúan fölrúgott atomegyezmény életre keltésének lehetőségéről.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »