Teheránban a német külügyminiszter

A német külügyminiszter felszólította vasárnap Teheránban az iráni vezetést, hogy maradéktalanul teljesítse az ország atomprogramjáról kötött megállapodásból eredő kötelezettségeit. A perzsa állam a történelmi egyezmény részeként a nap folyamán tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) arról, hogy a jövőben ismét alkalmazza a szervezet atomsorompó-szerződésének kiegészítő jegyzőkönyvét.

Frank-Walter Steinmeier a három hónappal ezelőtt Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között Bécsben létrejött atomalku hivatalos életbe lépése alkalmából arról beszélt, hogy "most az a kérdés, vajon Irán megmutatja-e, hogy teljesíti kötelezettségeit."

Ha a megállapodás "ellenőrizhető módon" teljesül, "akkor a következő évben az (Irán elleni) szankciókat fel lehet oldani" – hangsúlyozta a német tárcavezető, megjegyezve, hogy "a bizalom jó, de még jobb az ellenőrzés".

Mint mondta, a büntetőintézkedések feloldására január vége előtt biztosan nem kerül sor.

Steinmeier hozzátette ugyanakkor, hogy az iráni vezetéssel folytatott tárgyalásai azt a benyomást tették rá, hogy Irán készen áll a nukleáris megállapodás teljesítésére.

A német külügyminiszter két napja tartózkodik Teheránban a szíriai válság megoldását célzó közel-keleti diplomáciai körútja keretében. A következő állomása Szaúd-Arábia lesz, ahova még vasárnap elindul. Az utóbbi vizittel kapcsolatban azt mondta, hogy Iránhoz hasonlóan Szaúd-Arábiában is "nehéz tárgyalásokra" számít.

"Biztos vagyok benne, hogy Szaúd-Arábiából is hasonlóan vegyes érzésekkel fogunk visszatérni" – fogalmazott Steinmeier az iráni fővárosban.

Hírdetés

A német tárcavezető célja, hogy "hídépítőként" a szíriai béke elérése szempontjából fontos országokat egy tárgyalóasztalhoz ültesse. Ezek közé az államok közé tartozik Irán, amely Bassár el-Aszadot támogatja és Szaúd-Arábia, amely a szíriai elnök ellen harcoló "felkelők" oldalán áll. Teherán és Rijád jelenleg elutasítja az egymással való közvetlen tárgyalásokat.

Steinmeier a szaúdi fővárosban többek között az ország uralkodójával, valamint az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) elnökével folytat majd megbeszélést.

Eközben Irán tájékoztatta a NAÜ-t az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvének jövőbeli alkalmazásáról.

"Október 18-án a NAÜ főigazgatóját arról tájékoztatta az Iráni Iszlám Köztársaság, hogy ideiglenesen alkalmazni fogja a kiegészítő jegyzőkönyvet" – tájékoztatott vasárnap kiadott közleményében az ENSZ szakosított szervezete. Ennek értelmében lehetővé válik majd a NAÜ részéről az iráni nukleáris létesítmények átfogó és előzetes bejelentés nélküli ellenőrzése, amely a július 14-i megállapodás egyik fontos eleme.

Az atomalku célja annak garantálása, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, amiért cserébe Teherán az ellene hozott nemzetközi szankciók fokozatos feloldására számíthat.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai képviselője és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni elnök hivatalosan vasárnap közös közleményben jelenti be az Irán elleni uniós szankciók eltörlését, amely intézkedés viszont csak a NAÜ Iránról szóló jelentésének decemberi közzététele után léphet életbe.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »