Teherán választott: nem hagyják magára Aszadot

Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsáról csak a szíriai nép dönthet, ez „vörös vonal” Irán számára a szíriai válság rendezése kapcsán – közölte Ali Akbár Velajati volt iráni külügyminiszter, Ali Hamenei ajatolláh egyik legfőbb tanácsadója vasárnap.

„Bassár el-Aszad az Iráni Iszlám Köztársaság számára vörös vonal, mert őt a szíriai emberek választották meg elnöknek. A szíriai embereknek kell dönteniük saját sorsukról, és senki sem dönthet helyettük Szíria határain kívülről” – fogalmazott Irán legfőbb politikai és vallási vezetőjének főtanácsadója az IRNA hivatalos hírügynökség beszámolója szerint. Velajati azt is leszögezte, hogy Iránnak „nincs szándékában magára hagyni Aszadot”.

Nyugati és arab országok álláspontja szerint Aszad távozása nélkül nem lehet békét teremteni a négy és fél éve polgárháborúban őrlődő Szíriában, miután a konfliktus pont az Aszaddal szembeni lakossági elégedetlenség szülte tüntetésekből, illetve az azokra adott erőszakos hatósági válaszlépésekből alakult ki. A szíriai rezsim fő szövetségesének számító Teherán viszont kitart amellett, hogy Aszad legitim vezető.

Hírdetés

Nincs szükség újabb szembenállásra

Ali Akbár Velajati arról is beszélt az IRNA szerint, hogy Teheránnak kötelessége csökkenteni „két szomszédja”, Törökország és Oroszország közti feszültségeket. A térség egyéb feszültségei mellett senkinek sincs szüksége újabb szembenállásra – közölte.

Az Aszadot támogató Oroszország és az Aszad ellen harcoló felkelők pártján álló Törökország kapcsolata azután romlott meg, hogy a török légierő lelőtt egy szíriai célpontokat támadó orosz vadászbombázót, miután az Ankara állítása szerint megsértette a török légteret. Azóta Moszkva szankciókat jelentett be Törökországgal szemben, és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támogatásával vádolta Ankarát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »