Teherán: Nincs bizonyíték, hogy az oroszok iráni drónokat használtak

Teherán: Nincs bizonyíték, hogy az oroszok iráni drónokat használtak

2022. 12. 13.

Ukrán tisztviselők nem tudtak olyan bizonyítékot bemutatni, amely arra utalna, hogy iráni drónokat használt Oroszország a Kijev és Moszkva közötti konfliktusban – közölte hétfőn Mohammad Reza Ashtiani iráni védelmi miniszter, dandártábornok. Szavai egy ukrán és iráni szakemberek közötti találkozót követően hangzottak el.

“Az ukrán fél a technikai találkozón nem mutatott be semmilyen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Oroszország iráni drónokat használt volna a háborúban ezzel az országgal” – mondta a miniszter több iráni hírügynökségnek. Ashtiani szerint az ukrán tisztviselők megesküdtek, hogy a következő találkozón bemutatnak ilyen bizonyítékokat.

A tábornok szerint az állítások arról, hogy az orosz erők állítólag iráni gyártmányú pilóta nélküli légi járműveket (UAV) alkalmaznak az ukrajnai hadjáratukban, “alaptalan állításokon és pletykákon” alapulnak.

Ashtiani elmondta, hogy Moszkva és Teherán katonai együttműködése hosszú múltra tekint vissza, de ez semmiképpen sem kapcsolódik az iráni drónok állítólagos használatához a konfliktusban.

Hírdetés

Szavai akkor hangzottak el, amikor az EU a Teheránnal szembeni szankciók újabb körét fogadott el az Iránon belüli tömegtüntetésekre adott válaszra és az Oroszországnak történő állítólagos fegyverszállítások miatt.

Az elmúlt hónapokban felröppentek olyan találgatások, hogy Teherán UAV-kat szállít Moszkvának, miután Oroszország aktívan kezdett kamikaze drónokat használni ukrajnai katonai műveletében. Kijev és a nyugati médiaorgánumok azt állították, hogy az orosz Geran-2 drónok valójában iráni gyártmányú Shahed-136 UAV-k.

Moszkva és Teherán is többször tagadta, hogy iráni drónokat használnának az ukrajnai konfliktusban. Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter azonban megerősítette, hogy Teherán valóban szállított “kis számú drónt” Moszkvának hónapokkal az ukrajnai konfliktus kitörése előtt.

Orosz Hírek

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »