Teherán: London aláakarja ásni az iráni rendszert

Teherán: London aláakarja ásni az iráni rendszert

2022. 11. 10.

Az iráni hírszerzési miniszter azzal vádolt meg szerdán Nagy-Britanniát, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság stabilitásának aláásására irányuló akciókat hajt végre egy iráni nő, Mahsza Amini halála miatt kirobbant tiltakozások közepette – írta meg az MTI.

Eszmail Hatib úgy vélekedett, hogy több mint nyilvánvaló a brit részvétel a propagandában, valamint a szaúdi rezsim anyagi hozzájárulása a tüntetések finanszírozásában. A politikust az IRNA állami hírügynökség idézte.

Teherán szerint London olyan perzsa nyelvű tévécsatornáknak ad otthont, amelyek ellenségesek vele szemben, és amelyek tudósításaikban bőségesen beszámolnak egy 22 éves iráni kurd nő a szeptember 16-i halála óta zajló tüntetésekről.

Mahsza Amini három nappal azután halt meg, hogy Teheránban az erkölcsrendészet őrizetbe vette, mert megsértette a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat.

Hírdetés

A hatóságok által “zavargásoknak” nevezett tiltakozó megmozdulások során több tucat ember vesztette életét – főként tüntetők, de a biztonsági erők tagjai is -, és több száz embert letartóztattak.

Hatib hangsúlyozta: “Nagy-Britanniával ellentétben mi soha nem fogjuk támogatni a terrorcselekményeket és a nyugtalanságot más országokban”. Kijelentette: “az Egyesült Királyság meg fog fizetni az Irán biztonsága elleni tetteiért”.

Október elején az iráni külügyminisztérium beidézte a brit nagykövetet, hogy tiltakozzon “a brit külügyminisztériumnak az iráni belügyekbe való beavatkozása ellen, a hamis és provokatív tartalmú értelmezései miatt”.

Hatib most azt mondta, hogy országa terrorszervezetként ismerte el a londoni székhelyű, perzsa nyelven műsorokat sugárzó Iran International tévécsatornát, ügynökei ellen pedig a hírszerzési minisztérium büntetőeljárást fog indítani.

Az iráni hírszerzési minisztérium és a Forradalmi Gárda – a rendszer hatalmát védelmező hadsereg – október végén azzal vádolta meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget, a CIA-t és “szövetségeseit Nagy-Britanniában, Izraelben és Szaúd-Arábiában”, hogy “összeesküvést szőnek” Irán ellen.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »