Távozott a CNN hírtelevíziótól három újságíró, mert visszavonták orosz vonatkozású riportjukat

Távozott a CNN-től három újságíró, mert – mint az amerikai hírtelevízió állította – nem kellően alátámasztott, orosz vonatkozású riportot készítettek. Ezért a riportot a CNN később visszavonta.

 

A három munkatárs azt követően nyújtotta be felmondását, hogy a múlt héten “oknyomozó riportot” közölt Donald Trump amerikai elnök egyik munkatársa, Anthony Scaramucci pénzügyi szakember és egy orosz bankár közötti állítólagos egyeztetésről.

 

 

A három újságíró a Pulitzer-díjra javasolt Thomas Frank riporter, a Pulitzer-díjas Eric Lichtblau felelős szerkesztő, aki nemrégiben érkezett a CNN-hez a The New York Times című napilaptól és Lex Harris, az oknyomozó riportokért felelős szerkesztő.

 

Visszavonták a riportot és bocsánatot kértek 

 

Hírdetés

A riport – meg nem nevezett forrásokra hivatkozva – arról szólt, hogy a szenátus hírszerzési bizottsága vizsgálatot folytat egy tízmilliárd dolláros orosz befektetési alap vezérigazgatója, Kirill Dmitrijev és Anthony Scaramucci közötti megbeszélés ügyében. A találkozót a CNN szerint a Trump beiktatási ünnepsége előtti napokban tartották. A CNN azt állította: demokrata párti szenátorok tudni szeretnék, hogy a megbeszélésen valóban szó volt-e az Oroszország ellen hozott szankciók feloldásáról, amely az orosz befektetési alapot is érintette volna.

 

A csatorna szóvivője helyi idő szerint hétfőn közölte: a riportot visszavonták, a televízió honlapján már nem szerepel, mivel az nem felelt meg a szerkesztési szabványoknak, és írásban kértek bocsánatot Anthony Scaramuccitól, aki a bocsánatkérést elfogadta. Scaramucci még pénteken perrel fenyegette meg a hírtelevíziót, amelynek vezetése ezt követően vonta vissza és törölte honlapjáról a riportot. Az újságírók ezután mondtak fel, de az esetet a CNN csak hétfőn este hozta nyilvánosságra.

 

Trump reagált 

 

Keddi  értesülés szerint a televízió illetékesei egy szerkesztőségi értekezleten úgy fogalmaztak: a riport visszavonása nem jelenti szükségszerűen azt, hogy abban hamis információk szerepeltek, hanem  – mint közölték  – “nem voltak kellően alátámasztva a közléshez. Donald Trumpnak  már a választási kampány idejétől feszült a viszonya a CNN-nel. A televízió tavaly nyíltan a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton mellett kampányolt, s bocsánatot is kellett kérnie, amikor kiderült, hogy a választást megelőző egyik elnökjelölti vitában Clinton előre megkapta a műsorvezetői kérdéseket. Trump a csatornát a “hamis hírek” televíziójának minősítette és még nem adott interjút neki.

 

Az amerikai elnök kedden délelőtt Twitter-üzenetben reagált a három újságíró távozására. Ismét a “hamis hírek” csatornájának minősítette a CNN-t. “A CNN-nek vissza kellett vonnia a nagy sztoriját Oroszországról, három alkalmazottat lemondásra kényszerített. De mi van az összes többi hamis történettel, amit készítenek? ” – írta Trump. Az elnök egyúttal az ABC, az NBC és a CBS televíziókon, valamint a The New York Times és a The Washington Post című lapokon is számon kérte a “hamis híreket”.

 

MTI
borítókép: CNN

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »