Tavasztól csak elektronikus belépési engedéllyel lehet az EU-ból Nagy-Britanniába utazni

Tavasztól csak elektronikus belépési engedéllyel lehet az EU-ból Nagy-Britanniába utazni

Az Európai Unió tagországai állampolgárainak 2025. április 2-tól ETA (Electronic Travel Authorisation) elektronikus belépési engedélyre lesz szükségük a Nagy-Britanniába való belépéshez.

A brit belügyminisztérium tájékoztatása szerint az elektronikus beutazási engedély (Electronic Travel Authorisation, ETA) nevű online dokumentumot az Európából – köztük az EU-országokból – érkező nem vízumkötelezett látogatók 2025. március 5-től kérelmezhetik, és április 2-tól már ők is csak az ETA birtokában léphetnek be Nagy-Britanniába. Az előírás nem vonatkozik a letelepedési engedéllyel Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárokra.

„A beutazási engedély két évre szól, és az érvényességi idő alatt korlátlan számú beutazást tesz lehetővé, esetenként hat hónapi időtartamra. Az engedélyért fizetendő illeték 10 font (megközelítőleg 12 euró)”

– közölte a szlovák külügyi tárca, majd felhívta a figyelmet, hogy az ETA-engedélyek digitálisan kapcsolódnak a beutazók útleveléhez, s hatékonyabb biztonsági szűrést tesznek lehetővé még az utazás megkezdése előtt, megakadályozandó, hogy a külföldről érkezők visszaéljenek a brit bevándorlási rendszerrel. Amennyiben tehát időközben új útlevelet állítottak ki a kérelmező részére, új belépési engedélyért is kell folyamodnia.

Hírdetés

Az ETA-rendszert kísérleti jelleggel Katar esetében már tavaly bevezette a brit kormány, idén februártól pedig az Öböl-menti Együttműködési Tanácshoz (GCC) tartozó többi ország – Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait és Bahrein –, valamint Jordánia állampolgáraira is kiterjesztette.

London már a Brexit után jelezte, hogy idővel a látogatási, turisztikai céllal érkező, vízumkötelezettség nélküli beutazóknak is szükségük lesz belépési engedélyre. Ezt a tervet a júliusi parlamenti választások után hivatalba lépett munkáspárti kormány is átvette konzervatív elődjétől.

Nem kell kiváltaniuk az ETA-t azoknak az EU-állampolgároknak, akik  2020 végéig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, és megszerezték az ehhez szükséges, meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt (EU Settled Status), amely változatlanul biztosítja számukra a brit EU-tagság idején megszerzett jogosultságaikat.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »