Tavaszra elkészül a Komáromot Párkánnyal összekötő kerékpárút

Tavaszra elkészül a Komáromot Párkánnyal összekötő kerékpárút

Egy újabb támogatásnak köszönhetően az utolsó hiányzó szakasz, a Csenke és Ebed közötti 8 kilométer építése is megkezdődött – számolt be portálunknak a pályázat vezető partnere, a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás elnöke, Domin István, Izsa község polgármestere.

„Sikeres pályázat után az előre eltervezett ütem szerint halad a Karva – Párkány, nemzetközi EuroVelo 6 jelzésű kerékpárút 3 szakaszának építése” – fogalmazott, hozzátéve, az első kerékpárút Komárom és Párkány között, még 2014-ben épült meg: akkor Komáromtól Karváig.

magyarázta Domin István. Ahogy Dunamocs és Karva között szintén közútra terelték a kerékpáros forgalmat. A kerékpárút megépítésére 2015 óta keresték a lehetőségeket, végül az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország nemzetközi pályázati kiírásnak köszönhetően találták meg rá a forrásokat, mondta. Ekkor a 28 kilométerből 20 kilométer épült újonnan, két pihenőhelyet is kialakítva, az érintett települések közösen pályáztak a határon átívelő uniós program keretében. 2019 végére Komárom és Bős között is megépültek a hiányzó kerékpárútszakaszok, ugyancsak a Duna melletti töltésen.

„A Pozsony és Komárom közötti utolsó előtti hiányzó szakasz építése idén nyár elején kezdődött el és az elmúlt hetekben fejeződött be a Párkány és Ebed, illetve a Csenke és Karva közötti szakaszok építése. Társulásunk sikeres pályázatából fedeztük ennek az 1,7 millió eurós költségét. A mintegy 86 ezer eurós önrészt a Nyitra Megyei Önkormányzat biztosította”

– fogalmazott Domin István. 

Hírdetés

A kerékpárforgalom részben a töltéskoronán, részben a meglévő mellékutakon halad, ahol a panelút új aszfaltréteget kapott, illetve Párkány és Ebed között egy új szakasz is épült -itt szerették volna a forgalmat a főrútra terelni, ám ezt a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) nem hagyta jóvá. Domin István elmondta,

Legújabb hírként arról számolt be, hogy az utolsó hiányzó útszakasz várhatóan tavaszra megépül újabb 2,1 millió euróból, miután a Vág-Duna-Ipoly regionális társulás ismét sikerrel járt a határon átnyúló uniós pályázaton (Interreg V-A HUSK). „Az elmúlt hetekben már meg is kezdhette a munkálatokat a versenytárgyalás útján kiválasztott kivitelező, a Strabag vállalat. Így a Csenke és Ebed közötti szakasz építése, illetve kialakítása néhány hónap alatt befejeződhet, jövő tavasszal már egész biztosan használhatják a bringázók” – árulta el.

„E helyeken napelemre működő világítás is lesz, két ponton pedig kamerákat is kihelyeznek. Sőt, az aszfaltba egy kerékpárszámlálót süllyesztettek, amivel mérni lehet, hányan használják a kerékpárutat, hogyan változik a bringások száma” – jegyezte meg.

Domin István fúgy fogalmazott, évről évre érezhetően emelkedik a kerékpáros turisták száma. Véleménye szerint az Eurovelo 6-os nemzetközi kerékpárút részét képező, Pozsonytól Párkányig tartó168 kilométernyi bringaút teljessé válása pedig további lendületet ad majd a turizmusnak.

– fogalmazott, hozzátéve, több szolgáltatással, látványossággal, rendezvénnyel, helyi termékek kínálatával hosszabb maradásra kéne bírni az ide látogatókat, ami a régió gazdasági fellendülését is magával hozhatná. A társulás elnökétől megtudtuk, a Karva – Párkány kerékpárutat öt éven át a Vág-Duna-Ipoly regionális társulás működteti majd, ezt követően pedig az egyes községek és a vízgazdálkodási vállalat felelnek majd a karbantartásért.

Szalai Erika/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »