Tavaly, a járvány idején nőtt néhány kereskedő és futárszolgálat forgalma

Tavaly, a járvány idején nőtt néhány kereskedő és futárszolgálat forgalma

A járvány hatással volt a szlovák gazdaságra. Tavaly nőtt néhány kereskedő, futár, gyógyszerész, és a fogadási irodák bevétele is. A legjelentősebb árbevétel-csökkenést tavaly a légi közlekedés, az utazási irodák és a szálláshelyek regisztrálták.

2020-ban a nagy- és kiskereskedelem több területe képes volt növelni bevételeit éves szinten.

A kiskereskedelmet a nem szakosodott üzletek (szupermarketek és hipermarketek) uralták, amelyek 5% -kal bővültek 2019-hez képest.

Az ipari termékek közül a vegyi anyagok (3,1% -kal), valamint az alapvető gyógyszeripari termékek és készítmények (2,3% -kal) növekedtek. A Statisztikai Hivatal adatai szerint a pénzügyi vállalatok bevételei is növekedtek 2020-ban, éves szinten több mint 13% -kal” – tette hozzá.

Az eladások 6,5-7,5% közötti éves növekedését érték el tavaly a postai és futárszolgálatok, az ingatlanügyletek, valamint a játék- és fogadási irodák.

Válság idején nemcsak azokat az ágazatokat vagy vállalatokat nevezhetjük nyertesnek, amelyek képesek voltak növelni eladásaikat, hanem azokat is, amelyek forgalma legalább összehasonlítható volt a világjárvány előtti időszakkal.

Hírdetés

Egyértelmű, hogy a legjelentősebb bevételcsökkenést tavaly a légi közlekedés, az utazási irodák és a szálláshelyek könyvelhették el.

A járvány leginkább a légi közlekedés bevételeit csökkentette, éves szinten 71,4% -kal. A forgalom 61,7% -os csökkenését rögzítették az utazási irodák és irodák2020-ban, a szálláshelyeknek az bevételek 45,2% -os csökkenésével kellett számolni. A kereskedelmen belül a legjelentősebb árbevétel-csökkenést a standokon és piacokon kereskedők (több mint negyedével) és a gépjárművek értékesítők (több mint ötödével) regisztrálták. Tavaly az éttermeknek és a fogadóknak éves szinten több mint 10% -kal volt kevesebb a bevételük.

Több iparágban éves szinten csökkent az értékesítés. Közülük a szlovák gazdaság számára legfontosabb autóipar, az értékesítés 12,1% -os csökkenésével számolhatott. Az építőiparban is a bevételek a tizedével csökkentek.

Az árbevétel-visszaesésre leginkább a tavalyi a szigorú korlátozások hatottak, amely során szinte az egész gazdaságot több hétre bezárták. Még az intézkedések fokozatos enyhítése sem segített sok vállalatok eladásainak növelésében. Az első hullám veszteségei már nem tudták utolérni. Ráadásul a világjárvány második hulláma ősszel új korlátozásokat hozott, amelyek ismét vagy lezárták, vagy jelentősen csökkentették a gazdaság több területének tevékenységét. Tavaly egyértelműen azoknak az ágazatoknak a vállalatai érezték meg a legjobban a tavalyi járványt, amelyek rövid távon kevésbé tűnnek szükségesnek. Hosszú távon azonban hiányuk negatívan befolyásolhatja a lakosság életszínvonalát vagy mentális állapotát. Ide tartoznak éttermek, kávézók, kulturális és sportesemények.

Szigorú intézkedésekkel kezdtük a 2021-es esztendőt is. Ezért feltételezhető, hogy az év eleje továbbra is kevésbé lesz kedvező a gazdaság számos szektora számára. Az eladások csökkenése már azokon az ágazatokon is érezhető, amelyek esetében az értékesítés tavaly nőtt.

Ennek ellenére az éves GDP növekedés várható ebben az évben, amelyet főleg a tavalyi recesszió alacsony bázisa befolyásol. Viszont nem számíthatunk arra, hogy visszatérünk a járványt megelőző szintre


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »