Társalgó – aki válaszol: Tomojka Tünde

Társalgó – aki válaszol: Tomojka Tünde

Társalgó – aki válaszol: Tomojka Tünde szaszifanni2024. 10. 01., k – 15:00

Tomojka Tünde Pólyánban született, Bolyban, Rimaszombatban és Eperjesen tanult. 2008 óta dolgozik szerkesztő-riporterként, leginkább a Bodrogközből tudósít. Férjével, Tomojka Vojtko Béla operatőrrel, vágóval több szakmai elismerést is kiérdemeltek riportfilmjeikért. Két gyermekükkel Pólyánban élnek.

Ez itt a Társalgó, ahol szlovákiai magyar közéleti szereplők 11+1 kérdésre válaszolnak, és megmutatnak néhány fényképet a családi albumukból a Vasárnap olvasóinak. 

Mi a legmeghatározóbb gyermekkori emléke?
Amikor alsó tagozatos alapiskolásként egy-egy műsorra készülve körtáncot vagy egyszerű néptánclépéseket tanultunk be, és táncoltunk. Máig bennem él a próbák a hangulata és a kis varrott fodros szoknyák emléke. Sajnos azóta sem táncolok, de mindig csodálattal tölt el, ha látom a néptáncosokat pörögni a színpadon. Szeretnék a helyükben lenni a tánc öröméért.

Mi a kedvenc kirándulóhelye?
Szeretem a hegyeket, a magaslatokat, a túraösvényeket, a szurdokokat, de eddig Yorkshire és Wales természeti látványosságai tetszettek a legjobban. De az egész Brit-szigetek csodálatos! Többször visszamentünk ide, és még szívesen visszamennék, mert igazán feltöltött.

Szokott énekelni?
A tánchoz hasonlóan ez is a meghatározó gyerekkori élmények egyike. Nincs kiemelkedő énekhangom, ezért ha lehetne, csatlakoznék egy csoporthoz, sajnos az időhiány ezt nem teszi lehetővé. De bízom benne, hogy még lesz rá lehetőségem. Néha énekelgetek az autóban, amikor egyedül vagyok, és épp egy jó szám szól a rádióban, aminek esetleg még a szövegét is ismerem.

Mi tölti fel?
A mozgás, a csodaszép természeti táj, egy-egy jó könyv vagy film, s amikor van időm, akkor a gyógynövényeim – ezekből lekvárok, szörpök, szirupok készítése. Mikor a gyerekeink megszülettek, igyekeztem kiiktatni a mesterséges anyagokat a háztartásból és az étkezésből. Mivel falun élünk, egyértelmű út vezetett a gyógynövényekhez. Mások kihúzzák a csalánt a virágok közül, mert gyomnak nevezik. Anyukámnak nem engedem, hogy kihúzza, én majd megiszom teaként. Itt igazán bioalapanyagokkal dolgozhatok.

Mivel foglalkozna, ha nem a jelenlegi munkáját végezné?
Angol szakos nyelvtanár vagyok, szerettem tanítani. Ha olyan élethelyzetbe kerülnék, szívesen visszatérnék a szakmához. Háztáji kézműves termékek készítésébe is szívesen belefognék. Több dolgot házilag készítek a családnak. Régebben szappant, kecskesajtot, joghurtot is. Mindig is vonzott a tudatos életmód.

Hírdetés

Mi a fontos az egészség megőrzése szempontjából?
A mozgás. Szerintem fontos legalább hetente háromszor izzadni, hogy távozzanak a szervezetből a méreganyagok. Emellett a megfelelő étkezés, hogy jó élelmiszereket együnk, és ne terheljük le a szervezetünket túl sok mesterséges adalékkal. Jó irány a böjt is, mindennap hagyni kell magunkat megéhezni, hogy kiürüljön a gyomor.

Melyik könyv vagy film volt önre a legnagyobb hatással?
Ahogy cseperedtem, mindig volt valami, ami nagyon megfogott. Jó volt újraolvasni a népmeséket a gyerekeinknek, volt, amit szinte teljesen vissza tudtam idézni, fejből tudtam. Charles Dickens szívszorító történetein és Mikszáth Árvácskáján sírtam. Nagy kedvenc volt a A két Lotti, A kis lord. Később megkedveltem Shakespeare vígjátékait a fordulatok és a nyelvezetük miatt. Szeretem a klasszikus francia és angol regényeket, Agatha Christie krimijeit. Legújabban Robert Galbraith detektívregényeit olvasom, szerzőjük J. K. Rowling, a Harry Potter írója, csak álnéven. A művek filmváltozatait is szívesen megnézem, de csak miután elolvastam a könyveket.

Mi a legszebb magyar szó?
A harmónia jutott eszembe. Az összhang hangalakja ugyan nem cseng olyan szépen, de nagyon fontos.

Mit tart a legfontosabb emberi tulajdonságnak?
Az emberséget. Fontos, hogy mindig tudjunk emberségesen viselkedni a másikkal. A konfliktusokat is meg lehet emberségesen beszélni, mindig emberszámba kell venni egymást. Bárhonnan is jöttünk.

Hisz Istenben?
Igen. Örülök, ha sikerül elmennünk istentiszteletre vagy misére, és ott olyat hallok, ami feltölt.

+1 Ha varázspálcával meg tudna változtatni valamit a világban, mi lenne az?
Bár a mai ember sajnos ósdinak tartja a tízparancsolatot, mégis jó lenne jobban az szívünkbe helyezni, akkor nem lenne ennyi konfliktus a világban, családon belül, de még a szomszédok között sem. Ha az ember tartja magát a tízparancsolathoz, az hozzásegíti a lelki megnyugváshoz.

A cikk eredetileg a Vasárnap családi magazin 2024. március 19-i számában jelent meg.

A Társalgó vendége volt:

Laboda RóbertVarga Medgyes RenátaDékány NikiBadin ÁdámBárdos ÁgnesNovota JánosBott FrigyesHanesz AngelikaHavasi PéterMózes EndreBodri EleonóraKovács KoppánySimon AttilaSzabó Csekei TímeaRadványi MiklósIllés Kósik AndreaBíró Szabolcs


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »