Tárlat a magyar koronázási jelvényekről

Tárlat a magyar koronázási jelvényekről

Október végéig látogatható a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban az a különleges fotókiállítás, mely a magyar koronázási jelvényeket örökíti meg összesen negyven nagy formátumú felvételen. Mint azt a péntek délben tartott megnyitón ismertették, Szelényi Károly Magyar Örökség-díjas fotóművész a tárlat anyagát a Székely Nemzeti Múzeumnak adományozta.

A rendezvény nyitányaként Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke megköszönte Szelényi Károlynak, „a Szent Korona legkeletibb vármegyéje számára” tett értékes felajánlását, munkásságát, Jánó Mihály művészettörténésznek pedig a közvetítésben vállalt szerepét, mely révén Sepsiszentgyörgyre, Háromszékre kerülhetett a rendkívüli fotóanyag. Beszélt továbbá a Szent Korona kisugárzásáról, illetve „a Szent Korona tagja vagyok” eszmerendszerről, arról a középkorban kialakult magyar hagyományról, „amely az addig még nem létező államelméletet jelentette, a Szent Korona testének elképzelésében hozta létre – a király személyétől függetlenül – a magyar államiság fo­galmát”.

Hírdetés

Hagyomány nélkül nincs sem vallás, sem művészet – ez a Hamvas Bélától származó gondolat lehetne a kiállítás mottója, vélekedett Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Köszönetet mondott Szelényi Károlynak az értékes felajánlásért, illetve mindazoknak, akik közbenjártak annak érdekében, hogy a koronázási ékszereket megjelenítő felvételeket Sepsiszentgyörgyön bemutassák.

Szelényi Károly fotóművész úgy fogalmazott: „nagy ajándék”, hogy képeit Sepsiszentgyörgyre hozhatta, Erdei Anita, a művelődési ház igazgatóhelyettese pedig arra kérte az érdeklődőket, vigyék a tárlat hírét, hozzák el gyermekeiket, unokáikat, ismerőseiket minél gyakrabban.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »