Tanuljunk egymástól! – Magyar és szlovák egyházmegyei karitászok tapasztalatcseréje Vácon

Tanuljunk egymástól! – Magyar és szlovák egyházmegyei karitászok tapasztalatcseréje Vácon

Három szlovákiai egyházmegye – a nyitrai, a trencséni és a zsolnai – karitászszervezetének igazgatója január 26-án, Vácon találkozott Kovács Gáborral, a Váci Egyházmegyei karitász vezetőjével, hogy a lehetséges határmenti együttműködésről egyeztessenek és egymás jó gyakorlatait megismerjék.

Tavaly ősszel egy sárospataki háromoldalú – szlovák, ukrán, magyar – karitászvezetői találkozón merült fel először, hogy a Váci Egyházmegyével határos szlovákiai egyházmegyék karitász szervezetei szívesen együttműködnének a magyarországi társszervezettel. A mostani váci találkozás az első ismerkedésre és a további közös tervek megfogalmazására adott lehetőséget. Ezen részt vett Juraj Barat a nyitrai, Igor Strycek a trencséni, Peter Bircak a zsolnai egyházmegyei karitászok igazgatója. Jákóczy László, a pozsonyi karitász munkatársa kísérte el őket és volt segítségükre a fordításban. A Váci Egyházmegyei Karitász részéről Kovács Gábor igazgató és Simon Kázmér igazgató-helyettes fogadta a vendégeket.

A szlovák egyházmegyei karitászok működésében a hangsúly az intézményfenntartáson és a szociális ellátás biztosításán van, ez jelentősen eltér a magyarországi gyakorlattól. Ezt a munkát nagyon jó szakmai színvonalon – házigondozást, idősellátást, hospice ellátást is biztosítva – végzik, mély hittel és közösségi szemlélettel. A magyarországi karitász fő jellemzője az önkéntesség.

Hírdetés

A találkozón áttekintették, hogy a Váci Egyházmegyében hogyan alakult az elmúlt három évtizedben az önkéntesség, hány csoport van, hogyan működik együtt az egyházmegyei központ a plébániákkal, milyen programokat bonyolítanak le, melyek ezeknek a sajátosságai. Két nagyon eltérő profilú karitász csoport tudott bemutatkozni: a Nógrád megyei kistelepülésen, Karancsságban működő helyi szervezet, a Bárka Karitász vezetője Oláh Borbála egy új, fiatal generáció megjelenéséről beszélt, akik a táborokat, közösségi programokat szervezik. Őt követte Juhász Bence, a Csömöri Szent Rita Karitász vezetője, aki a budapesti agglomerációban található tízezer fős településen végzett innovatív munkájukat mutatta be a vendégeknek. Mindkét csoport ugyanazon értékek és alapelvek mentén dolgozik, de más technikával gyűjtik az adományokat és másként sietnek a rászorulók segítségére.

Kovács Gábor igazgató elmondta, hogy a megbeszélés végén két fő irány rajzolódott ki a további együttműködésre. Lelki közösségi programokat fognak szervezni, amiben sokat tudnak tanulni a szlovákiai partnerektől. Vannak közös ünnepeik is, amelyeket együtt készíthetnek majd elő: ilyen például a szlovák búcsú Mátraverebély-Szentkúton, amely általában egybeesik a Váci Egyházmegyei Karitász önkénteseinek zarándoklatával. A közeljövőben fókuszban azonban elsősorban az önkéntesség fejlesztése lesz. A következő találkozót az egyik szlovák egyházmegyei központban tervezik, ahol azt fogják átnézni, hogy a központ munkatársai és az önkéntesek hogyan, milyen módszerekkel segítik a rászorulókat, milyen képzéseket biztosítanak ehhez és mindezekből milyen tapasztalatokat lehet átadni.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »