Takács Péter: Újabb mentőautók beszerzésére nyílt lehetősége a mentőszolgálatnak

Tovább folytatódik az Országos Mentőszolgálat 2010-ben megkezdett korszerűsítése, most újabb 33 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség 1,5 milliárd forint értékben – jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Takács Péter azt mondta, a folyamatos beruházásokkal hat év alá csökken a Magyarországon futó mentőautók átlagéletkora. Az államtitkár bejelentette azt is, hogy egy éven belül két lépcsőben a kormány végrehajtja az egészségügyi szakdolgozói béremelést. Hozzátette: az egészségügyben dolgozó, de nem egészségügyi ellátást végzők bérfejlesztésére is jut forrás, a kormány erre 8 milliárd forintot biztosított az idén.

Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója elmondta, hogy a 33 mentőautóból most 15 érkezett hozzájuk, a többi gépkocsit a gyártás ütemétől függően kapják meg. A szakdolgozók bértábla szerint kapják az emelést, az egyéb munkakörökben dolgozókét pedig bértömeg formájában adják a kórházaknak – ismertette. Takács Péter szerint a béremelés második üteme jövő év márciusában lesz, ennek szakdolgozókra eső fedezete 200 milliárd forint, az egyéb munkakörökben dolgozóké pedig 40 milliárd forint. Példaként elmondta, hogy egy 21 éve pályán lévő, középfokú végzettségű ápoló alapbére a mostani 390 ezer forintról 480 ezer forintra emelkedik, jövő év márciusára pedig meghaladhatja a 600 ezer forintot.

Hírdetés

Ez egy év alatt a legnagyobb léptékű béremelés az ágazatban a rendszerváltás óta. Takács Péter kérdésre válaszolva megjegyezte: a Magyarországnak járó uniós források elmaradása miatt a Pénzügyminisztérium feladata volt kidolgozni egy B tervet, hogy akkor is megvalósuljon a szakdolgozói béremelés, ha az Európai Unió egy centet sem fizet ki. Kitért arra: egyeztetni fog a szakdolgozói kamarával és a szakszervezetekkel a jelenlegi szakdolgozói bértábla egyszerűsítéséről, mert azt merevnek és bonyolultnak tartja, a pótlékrendszer is átláthatatlan.

Erre azért is szükség van, mert célszerű, ha jobban összehasonlíthatók az orvosi és szakdolgozói bérek. Takács Péter a sajtótájékoztató után kérdésekre válaszolva újságíróknak elmondta, az új ügyeleti rendszer bevezetését sikernek értékeli. A legnagyobb újításnak a 1830-as hívószám bevezetését nevezte, ahol rögtön meg tudják ítéli, hogy a betegnek milyen ellátásra van szüksége. A lakossági visszajelzések jók, ezt folyamatosan méri is a mentőszolgálat – jegyezte meg. Jelezte, a Borod-Abaúj-Zemplén vármegyei háziorvosok egyharmada jelentkezett az új ügyeleti ellátásra, ami a rendszer biztonságos ellátásához elég.

Ha mindenhol az orvosok 30-40 százaléka szerződést köt az új ügyeleti ellátásra, akkor nem kell a kórházi orvosokat és rezidenseket behívni – tette hozzá. Kitért arra, hogy ezzel az ügyeleti rendszerrel a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is egyetértett, most a köztestület politikai nyomásgyakorlásra használja az új rendszert.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »