Sztárok, rockoperák és a nemzet ünnepe – KÉPEKKEL

Sztárok, rockoperák és a nemzet ünnepe –  KÉPEKKEL

Fergetegeset szólt a Márciusi Honfoglalás című rockoperák koncertje a nyárasdi sportcsarnokban. A rockoperák, sztárok és a magyar nemzet ünnepén Keresztes Ildikó, Varga Miklós, Vadkerti Imre, Kovács Koppány és Derzsi György hangja töltötte be a teret.

Legendás slágereket, nemzeti indulókat, válogatott rockopera betétdalokat adtak elő a nyárasdi sportcsarnok nagyszínpadán a sztárok estéjén. A felvidéki településre több mint ezren érkeztek, hogy meghallgassák és közösen éljék át a zenei élményt, amelyet a magyar könnyűzene és rock nagyjai, Keresztes Ildikó, Varga Miklós és a felvidéki illetőségű Három királyok formáció tagjai – Vadkerti Imre, Kovács Koppány, Derzsi György – biztosítottak.

A sztárok a március 15-ei emléknap fényében válogatták össze produkcióikat, de a nemzeti összetartozást zengő dalok mellett felcsendültek mindannyiuk legendás slágerei is. Talán soha nem szóltak még olyan szépen a Csallóközben az István a király rockopera egyes darabjai, mint most, Varga Miklós, Vadkerti Imre és Keresztes Ildikó torkából.

A nagynevű énekesnő, aki Erdélyből származik, elárulta portálunknak, mindig nagy örömmel és különleges jó érzéssel énekel határon túli magyar közönségnek.

Vadkerti Imrével többször dolgoztam már együtt, Varga Mikivel pedig rengeteget álltunk már közösen színpadon. Pont az jut az eszembe a Varga Mikiről, hogy emlékszem, mikor én még nagyon frissen voltam csak Magyarországon, és elénekeltük az első közös duettünket – az Otthonról hazafelét –, hogy annak mekkora sikere volt. Ennek a dalnak már akkor is nagy hatása volt – micsoda csengése van – otthonról hazafelé

– mesél Keresztes Ildikó. Hozzáteszi, a közönség mindig változó, de valószínű, hogy a határon túli magyarnak mindig lélekhez szólóbb hallgatni ezeket a daltörténeteket, éppen azért, mert mindenkinek megvan a maga kis sorstörténete, amit hozzá tud fűzni és kötni az előadáshoz.

Hírdetés

Pont a minap voltam egy olyan színházi előadáson, amit erdélyiek adtak elő. A darab a nagy forradalom idején játszódott. Én akkor már nem voltam Erdélyben, 1982-ben jöttem át édesanyámmal Magyarországra, és ugyan nem vettem részt konkrétan a 89-es forradalomban, de az előző részében igen, amikor már kezdett fortyogni a levegő. Megnézni ezt darabban, ráadásul otthoni színészekkel, megmondom őszintén, hogy nem nagyon tudtam megszólalni előadás után. Ez még friss élmény nekem, még igencsak benne vagyok a forradalmi érzetben”

– nyilatkozta az énekesnő, aki a  nyárasdi színpadon bizonyította is, hogy még igencsak ég szívében a közelmúlt márciusi ünnepe.

Március 15-nek szellemét Varga Miklós előadása is hordozta. A legendás énekes leginkább tematikus slágerekkel készült, a Petőfi 200 emlékév alkalmából több megzenésített Petőfi verset is énekelt, mint például a Cantus Hungaricusból a Nemzethez című verset, valamint a Kormorán A költő visszatér… rockoperájából az Egy gondolat bánt engemet című darabot.

Az énekesek a koncert záróakkordjaként is a nagy költő gondolatait tolmácsolták, mégpedig a Nemzeti dal vers Kormorán által megzenésített formájával zártak.

„Nagyszerű, isteni énekesek ezek a „három királyok”, nem az első alkalom, hogy egy színpadon állunk. Szombaton például Vadkerti Imrével az Attila – Isten kardja rock oratóriumát játsszuk a Magyar Állami Operaházban” – vetít elő egy programot Varga Miklós.

A Három királyok formációt a közönség igazi, felvidéki szeretettel fogadta. Vadkerti Imre öblös, igazi tenorjával gyönyörűen szólt Kinizsi imája, Kovács Koppány Dobó esküjét tolmácsolta, Derzsi György pedig az általa szerzett nagy sikerű A tizenötödik musicalből adta elő Kazinczy Lajos dalát – elárulva, hogy először énekli ezt nagyközönség előtt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »