Szövetséges erők a Galántai járásban

Szövetséges erők a Galántai járásban

Tizennégy polgármesterjelöltje és százötven képviselőjelöltje van a Szövetség pártnak a Galántai járásban.

Október 29-én egyidejűleg kerül sor a megyei és az önkormányzati választásokra. A Galántai járásban tizennégy polgármesterjelöltje és százötven képviselőjelöltje van a pártnak. Galántán nem indít a Szövetség saját polgármesterjelöltet, de a független jelöltként induló Kolek Pétert támogatja a párt. A járási városban tíz képviselő indul a Szövetség színeiben, a lakosok összesen 19 képviselőt választanak majd. A járás másik városában, Diószegen a Szövetség a független jelöltként. A Galántai járáshoz tartozó Szered városa szinte száz százalékban szlovák nemzetiségűek által lakott város, ott nem indul Szövetség által támogatott jelölt a polgármesteri posztért.

A Galántai járásban az alábbi településeken indul „szövetséges” polgármesterjelölt: Alsóhatár (Culinka László – a 2019-től előzetesben lévő Dora Ferenc helyettese), Alsószeli(Kovács Lajos), Felsőszeli(Dobossy Pál), Feketenyék(Csady Zsuzsanna), Királyrév(Agócs Gergely), Nádszeg(Kacz Éva), Nagyfödémes (Gőgh Ferenc – koalícióban STANK-Szövetség), Nagymácséd(Lancz István), Nemeskajal(Farkas Lívia), Taksony(Mészáros Márta), Tallós(Horváth Zoltán), Vezekény(Zupko Tamás), Vízkelet (Kubík Roland a regnáló polgármester, Nagy Pál ellenjelöltje) Kismácséd (Hontvári Ferenc).

„Úgy érzem, hogy helyi szinten a Galántai járásban nincs feszültség. A polgármesterek helyi szinten az elmúlt időszakban is együtt tudtak működni, és együtt is működtek különböző szervezeteken belül. Ennek az együttműködésnek kell is folytatódnia, ha a közösséget akarjuk építeni. Ugyanúgy a megyei képviselőjelöltek, a megyei alelnök és a helyi önkormányzatok közt is jó volt az együttműködés. Ez mutatja azt, hogy ott, ahol van erős képviseletünk, ott nagyon szép eredményeket tudunk hozni. Úgy az útfelújítások terén, az iskolafejlesztés területén és a szociális intézmények területén is

Hírdetés

– mondta el a Szövetség helyzetéről a Galántai járásban Forró Krisztián, a párt országos elnöke, aki a Galántai járásban él és Nagyszombat megye képviselője már több cikluson át. Hozzátette, úgy a Galántai járásban, mint országos szinten a Szövetség nagyon erős helyi fronton.

„Ha vesszük a polgármesterek, képviselők számát, akkor a harmadik legerősebb párt vagyunk Szlovákiában, tekintettel arra, hogy Dél – és Kelet-Szlovákiában vannak struktúráin. Ez egy nagyon komoly eredmény. Ezeket a bástyákat meg kell, hogy tudjuk tartani az elkövetkező megyei választások során. Jelenleg több, mint 300 polgármesterjelöltünk van, és már most van kilencven polgármesterünk a Szövetség színeiben, és mintegy 2500 képviselőjelöltünk” – magyarázta a pártelnök.

A 2020-as népszámlálási adatok szerint elmondható, hogy a Galántai járásban 34 százalékos a magyar nemzetiségűek aránya.

A járásban 3 város és 33 falu található. 17 település nagyrészt szlovákok által lakott, míg 16 település inkább magyarlakta. 3 település vegyesen lakott terület.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »