Szövetség: Meddig emelkednek az energiaárak? Nyújtson mentőövet az önkormányzatoknak a kormány!

Szövetség: Meddig emelkednek az energiaárak? Nyújtson mentőövet az önkormányzatoknak a kormány!

A kormány továbbra sem tekint partnerként az önkormányzatokra, miközben a források elvonása és a növekvő kiadások miatt veszélybe kerül a működésük – hangzott el a Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján.

Vezessenek be energiastopot, vonják vissza az elvonásokkal járó javaslatot!

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke elmondta, már több alkalommal figyelmeztettek az önkormányzatok anyagi ellehetetlenülésére, de a kormány részéről nem történt érdemi lépés, sőt tovább kurtítanák a települések költségvetését. Veszélybe kerülnek az önkormányzatok által nyújtott szolgáltatások, a Szövetség ezért petíciót indít az önkormányzatok helyzetének javítására.

A megyék által biztosított szolgáltatások is veszélybe kerülhetnek 

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke hangsúlyozta, a pénzügyminisztérium javaslata drámaian érintené Nagyszombat megye költségvetését. 19 millió euró kieséssel kell számolnia a megyének a jövő évi költségvetésében, miközben folyamatosan nőnek a kiadások a vágtató infláció következtében. Vagyis még abban az esetben is plusz forrásokra lenne szüksége a megyének, ha a pénzügyi tárca javaslata nem járna további elvonásokkal. 

Berényi hangsúlyozta, a megye által biztosított szolgáltatások fenntartása is veszélybe kerül, ha valóban 19 millió euróval kevesebből kell gazdálkodnia a jövő évben a megyének.

Emiatt a Szövetség arra szólítja fel a kormányt, hogy dolgozza át az önkormányzatok működését ellehetetlenítő javaslatait.

Nem igaz, hogy az önkormányzatok felelőtlenül gazdálkodnak

Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere elmondta, a Szlovákiában hatályos szabályozás értelmében a természetes személyek által befizetett adókat fordítják vissza az önkormányzatoknak, amiből a megyék 30, a települések 70 százalékban részesülnek. Az adóbónusz csökkenése miatt jövőre a helyhatóságok kevesebb forrásokból gazdálkodhatnának.

Nem igaz a kormány állítása, hogy az önkormányzatok felelőtlenül gazdálkodtak. A törvény eleve nem teszi lehetővé, hogy a helyhatóságok költségvetése hiánnyal, a negatív tartományban zárjon.

Hírdetés

Vagyis az önkormányzatok arra kényszerülnek, hogy pozitív költségvetési szaldóval zárjon – hangsúlyozta Őry.

A kormány nem tekint partnerként az önkormányzatokra

Balódi László, Hodos polgármestere kiemelte, a szlovák kormány nem tekint partnerként az önkormányzatokra. A források elvonása miatt olyan helyzet alakulhat ki, hogy az önkormányzatok nem tudják ellátni a törvényből adódó kötelezettségeiket. Honnan fogják pótolni a kieső bevételeket? – tette fel a kérdést Balódi, ha a központi kormány nem érti az önkormányzatok helyzetét.

Balódi leszögezte, az önkormányzatok nem tehetik meg, hogy eladósodjanak, a működésüket nem lehet a központi kormány lehetőségeihez hasonlítani.

Tegyenek végre lépéseket a Sajó élővilágának megmentésére!

Február óta folyik a szennyezés a Sajóba, de az illetékesek Pozsonyból nem látják, a helyzet súlyosságát, az élővilág pusztulását.

Forró Krisztián sürgette, hogy a kormány végre valóban tegyen hatékony lépéseket a Sajó szennyezése miatt kialakult környezeti katasztrófa elhárítására.

Emiatt a Szövetség levelet küld a környezetvédelmi és a gazdasági tárcának, hogy személyesen találjanak időt és energiát, hogy ellátogassanak a helyszínre.

A cikket videóinterjúkkal frissítjük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »