Szövetség: Bugár ismét szétverte a magyar egységet

Szövetség: Bugár ismét szétverte a magyar egységet

Szövetség: Bugár ismét szétverte a magyar egységet Nagy Roland2023. 06. 09., p – 13:01 Pozsony |

A Szövetség szerint Bugár Béla a politikába való visszatérésével egyértelművé tette, hogy ő áll a Szövetség Híd-platformjának szétfeszítése mögött.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Bugár Béla csütörtökön bejelentette, visszatér a politikába. Elsősorban segíteni fogja a Híd működését, ugyanakkor leszögezte, nem indul az őszi parlamenti választáson, és a párton belül sem pályázik vezetői posztra.

Kapcsolódó cikkünk Pozsony |

Bugár Béla belép az újonnan létrehozott Hídba, jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatóján. A választáson azonban nem tervez indulni. Úgy fogalmazott, ahol csak tud, segíteni szeretné a párt működését, de egyelőre nem pályázik a Híd vezetői pozícióira.

Bugár kijelentette, azért van itt, mert szerinte jelenleg rosszabb helyzetben van az ország mint 1998-ban, akkor ugyanis az emberek még bíztak a politikusokban és az intézményekben, mára azonban már ez a hit is elveszett. Megjegyezte, egész életében a gyűlöletpolitika ellen dolgozott.

„Azt szeretném, ha a szeptemberi választás után egy gyűlöletmentes országban élhetnénk”

– mondta.

Hírdetés

Továbbá közölte, hivatalosan is belépett az újonnan létrehozott Hídba, amely azóta összeállt a Mikuláš Dzurinda exkormányfő által létrehozott formációval. Azt azonban leszögezte, a pártban nem szeretne semmilyen vezető pozíciót betöltetni, és az előre  hozott parlamenti választáson sem tervez indulni. Az lesz a feladata, hogy részt vegyen a különféle politikai egyeztetéseken, tárgyalásokon.

Újságírói kérdésre Bugár elmondta, tárgyaltak már Simon Zsoltékkal is, de a Magyar Fórum továbbra sem gondolkozik egy választás előtti koalíció létrehozásán. Bugár azonban bízik abban, hogy a választásig még sikerülhet megegyezni további olyan pártokkal, akiknek egyébként nem lenne esélye bejutni a parlamentbe.

Sólymos László pártelnök elmondta, Bugár Béla a Híd megalapításakor elsősorban arra törekedett, hogy békét teremtsen a szlovákok és a magyarok, illetve az összes többi etnikai csoport között, vagyis a párt fő pilléreinek a kölcsönös bizalmat, a toleranciát és a megértést tekintették. Az újonnan létrehozott Híd továbbra is ezeken az alapokon nyugszik, tehát azokat a választókat szeretnék megszólítani, akik stabil és fejlődő Szlovákiát szeretnének, gyűlölet nélkül.

„A mostani helyzetért a szlovák politikusok a felelősek. Slota és Mečiar ellenünk, magyarok ellen hergeltek. Utánunk következtek a romák és a menekültek, most pedig azok kerültek sorra, akik nem utasítják el az Ukrajnának nyújtott segítséget”

– fogalmazott a Híd vezetője.

Hozzátette, elutasítják a Európai Unióból és a NATO-ból való kilépés gondolatát, majd leszögezte, nem Brüsszel, hanem a szlovák politikusok tehetetlensége a felelős azért, hogy az ország nem tudja lehívni megfelelően a helyreállítási alapban lévő forrásokat.

Megkerestük a Szövetséget, hogyan reagálnak Bugár visszatérésére. Králik Róbert, a párt sajtótitkára lapunknak eljuttatott közleményében elmondta, szerintük Bugár Béla ezzel és egyéb megnyilvánulásaival egyértelművé tette, hogy ő áll a Szövetség Híd-platformjának szétfeszítése mögött.

„Hasonlóképpen, mint tette azt 2009-ben, ismét szétverte a magyar egységet. Akkor egy 7 százalékos Híd pártot sikerült fokozatosan két százalékra amortizálnia. Működésének eredménye az lett, hogy 2020-tól a magyar közösségnek nincs csoportos képviselete a parlamentben. Bízunk benne, hogy a polgárok tanultak a múlt hibáiból, és nem hagyják félrevezetni magukat. Szükség van a magyarok és más nemzetiségek, valamint a régiók hangjára a parlamentben. Ezért szükséges, hogy a Szövetségnek legyen parlamenti képviselete az előre hozott parlamenti választások után”

– reagált a párt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »