Szörnyen festenek a magyar műtéti várólisták

Szörnyen festenek a magyar műtéti várólisták

A várakozási időkről immár lassan három éve nem közöl adatokat az állam, de az operációra várakozók számából le lehet vonni következtetéseket. Nagyon nem jókat.

Nőtt a műtétre várakozó betegek létszáma számos életminőséget jelentősen befolyásoló műtét esetében. Még mindig rengetegen várakoznak többek között térd- és csípőműtétre, sérvműtétre, epekő műtétre. A mandula, orrmandula műtétekre több mint kétszeresére nőtt a várakozók létszáma – írja a penzcentrum.hu.

Korábban közölték azt az adatot is, hogy egyes műtétekre mennyit kell várhatóan várni, ezek az adatok azonban 2022 februárjában lekerültek a honlapról, a maximum és minimum várakozási idővel együttesen. Továbbra is elérhető adat azonban a várakozók száma, ezt vetették össze a korábbi évek adataival. Ez alapján jelentősen több beteg vár többek között térd- és csípőprotézis műtétre, sérvműtétre, szívkatéterezésre, epekő műtétre, mandula, orrmandula műtétre, vagy prosztata műtétre.

A kórházi várólisták növekedése évek óta tart, drasztikus emelkedése azonban a koronavírus járvány magyarországi megjelenésével hozható elsősorban összefüggésbe. Rengeteg beavatkozás esetében azóta is tovább duzzad a várakozók létszáma – írják.

A lap által vizsgáltak közül

Hírdetés

12 beavatkozás esetében nőtt és 4 esetben csökkent a várakozók száma. 7 műtéttípusnál a 40 százalékot is meghaladja a növekedés.

A legdrasztikusabb a mandula, orrmandula műtétre várók lajstromának növekedése: nagyjából egy év alatt 446 főről 1076-ra nőtt a várakozók létszáma.

Még mindig szürke hályog műtétre várnak a legtöbben, viszont legalább kevesebben mint tavaly: 12 207-en. A tavalyi 17 ezerhez képest ez jelentős csökkenés, 2021-ben viszont még „csak” 9443 beteg volt előjegyezve év elején ilyen műtétre – jegyzik meg.

A csípő- és térdprotézisre várakozók száma viszont tovább nőtt, sérvműtétekre is 46-60 százalékkal többen várnak. Bár nem sokkal, mégis csökkent a gerincstabilitás, -deformitás műtéteire, nyitott szívműtétre és nőgyógyászati műtétekre várók létszáma a 2022-es adatainkhoz viszonyítva.

Nyitókép: Varga György

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »