Szondy-díj: az ipolysági állami gimnázium motiváló elismerése a diákjai részére

Szondy-díj: az ipolysági állami gimnázium motiváló elismerése a diákjai részére

Az ipolysági Szondy György Gimnázium az iskolai félév lezárásához igazítva adta át ünnepélyes keretek között a Szondy-díjat. A példaértékű iskolai és iskolán kívüli tevékenységéért az idei tanévben Pásztor Lili harmadikos diák kapta az elismerést január 31-én.

Mint Gajdács Mónika, a Szondy György Gimnázium igazgatója a Felvidék.ma kérdésére elmondta: a Szondy-díjat a gimnázium alapításának 100. évfordulója alkalmából  2013-ban alapította a gimnázium akkori tanári kara.

Hozzátette: a tanári kar, élén a mindenkori harmadik évfolyam osztályfőnökével dönt a díjazott személyéről. A kitüntetett oklevelet, valamint könyvesboltban levásárolható ajándékutalványt kap.

Mint a Gajdcsás Mónika által tolmácsolt méltatásban elhangzott: „Lili művészetek iránti fogékonyságára már kicsi korában fény derült: már alapiskolásként szavalt és rajzolt, rendszeresen megmérette magát versenyeken, ahonnan legtöbbször díjazottként tért haza. Szülőfaluja, Ipolybalog kulturális tevékenységébe is igyekezett bekapcsolódni, a mai napig tagja a Bukréta hagyományőrző csoportnak.”

Ugyanakkor  természettudományok területén is sikereket ért el. Mint megjegyezte, már elsős diákként a dobogó 1. helyét foglalta el az 53. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny felvidéki fordulójában. A 2021/22-es tanévben ismét megmérette magát az Irinyi János kémiaversenyen, ahol ezúttal a 6. helyezést szerezte meg a szlovákiai fordulóban.

Hírdetés

Ugyancsak az előző tanévben részt vett a Szép Magyar Beszéd online formában megrendezett versenyén is, ahol a kerületi fordulóban 4. lett. „Megcsillogtathatta rajztehetségét, hiszen oroszlánrészt vállalt a ballagó negyedikesek szalagavatói mottójának festésében, majd osztályuk díszítésében. Lili az elmúlt években kreativitásból és problémamegoldásból kitűnőre vizsgázott az osztályközösségben. Kiváló stílus- és szépérzékkel rendelkezik, tele van ötletekkel és azt is mindig tudja, hogyan valósítsa meg őket” – szögezte le a méltatásban az igazgató.

Mint írták, Lili maximalista diák, tanulmányaira most is nagy hangsúlyt fektet. Az elmúlt pár hónapban csapatával szép eredményt ért el Az apostolok lován elnevezésű tanulmányi versenyen: 16 csapat közül nyolcadikok lettek az igényes vetélkedőn. Gyönyörű, precízen kidolgozott Szent Margit-portréjával benevezett a Fegyverneki Ferenc Gimnázium 30. évfordulója alkalmából megrendezett rajzversenyére, ahonnan a 2. díjat hozta el alkotásával.

Ugyanezen a rendezvénysorozaton Lili szavalattal is megmérette magát, de ott már nem engedett az első helyből. A Szondy Gimnázium művészetnapján feladatul kapott logókészítésben Lili ismét tetemes részt vállalt és ő írta a szövegkönyvét a karácsonyi műsoron a 3. osztály által előadott Hófehérke című színdarabnak is.

Lili a gimnázium diákönkormányzatának is oszlopos tagja, így rengeteg egyéb iskolai rendezvény szervezésében és lebonyolításában is részt vesz.

– fogalmazott végezetül a  méltatásban Gajdács Mónika.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »