Szökőár – Elérték a hullámok Amerikát is

Szökőár figyelmeztetés volt érvényben az Egyesült Államok nyugati partján és Hawaiin is az onnan több ezer kilométerre történt vulkánkitörést követően – hangzott el az M1 Híradójában.

Kaliforniában egyes területeken evakuálták a part közelében élőket, a kikötőket, strandokat, sétányokat lezárták, a szörföseket és a kíváncsiskodókat pedig arra utasították maradjanak távol a víztől. A kisebb-nagyobb áradásokon túl azonban nagyobb károkat nem okoztak a magasabb hullámok.

„A legmagasabb hullámokat Kalifornia északi partja mentén tapasztalták. Volt, ahol meghaladta a kétmétert is, amikor a parthoz ért. A nap folyamán a legtöbb helyről áradásokat jelentettek és a kikötőkben elszabadult hajókról szóltak a beszámolók. Az Észak-kaliforniai Santa Cruz és Berkeley kikötőinek környékén azonban úgy látták jobbnak a hatóságok, ha evakuálják az ott élőket:több mint 100 embernek kellett elhagynia az otthonát vagy munkahelyét elővigyázatosságból” – részletezte Lukóczki Gábor, az M1 tudósítója.

Tenger alatti vulkán tört ki Tonga közelében. A tűzhányó robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett.  A helyi média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról és megszakadt telekommunikációs összeköttetésekről számolt be.

Hírdetés

Kép

Kocsikat, házakat és embereket sodort magával a víz a Csendes-óceáni Tonga sziget partvidékén. Az ár egy templomba is betört, a padsorok között hömpölygött a tengervíz.

Egy óceán alatti vulkán kitörése okozott egy 7,4-es erősségű földrengést, ami szökőárat indított el. Alig 20 perc alatt érte el a cunami Tongát.

Az alacsonyan fekvő partmenti területekről az emberek a magasabban fekvő részekre menekültek. Sérültekről és károkról egyelőre nem érkeztek jelentések. A helyieket arra kérték, hogy ha otthonuk biztonságos, maradjanak ott.

A vulkánkitörést az űrből is lehetett látni, a műholdfelvételeken egy öt kilométer széles hamu-, gőz- és gázfelhő látszik, ami egy atomrobbanás gombafelhőjéhez hasonlóan emelkedett, mintegy 12 kilométerrel a Csendes-óceán fölé.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »