Szlovéniában januárban megduplázódott a határsértések száma

Szlovéniában januárban 693 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, kétszer annyit, mint az előző év azonos időszakában, és nőtt a nemzetközi védelemért folyamodók száma is – közölte szerdán a belügyminisztérium.

A legtöbb migráns Afganisztánból érkezett az országba.

A rendőrség közleménye szerint a legnagyobb nyomás továbbra is a délnyugat-szlovéniai, koperi rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik. A januári határsértők közel felét, 328 személyt a koperi rendőrség tartóztatta fel. Ez kétharmaddal több, mint tavaly januárban volt.

Nőtt a migránsok száma a horvát határhoz közeli Novo Mestóban is. Tavaly ugyanebben a hónapban 19, idén januárban 162 esetet regisztráltak. Maribor körzetében a tavalyi 70-ről idén januárban 125-re emelkedett az illegális határsértők száma.

Hírdetés

 

Hozzátették: a nemzetközi védelem iránti kérelmek száma is jóval magasabb volt idén, mint tavaly. Több mint 500-an folyamodtak menekültstátuszért, háromszor annyian, mint tavaly januárban, ami jelentős növekedés. Az illegális bevándorlók többsége még a menekültügyi eljárás vége előtt valamelyik nyugat-európai országba távozik.

Idén január végéig 104 embert toloncoltak vissza a szlovén rendőrök más országokba, a legtöbbet – 91-et – Horvátországba. Eközben más országokból 19 migránst küldtek vissza Szlovéniába.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan pedig Nyugat-Európába szeretnének eljutni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »