Szlovákul játékosan – bemutatóórákon ismerkednek a módszerrel a pedagógusok

Szlovákul játékosan – bemutatóórákon ismerkednek a módszerrel a pedagógusok

Tíz éve működik a Szlovákul Játékosan Polgári Társulás Bakos Adri vezetésével. Eleinte fő tevékenysége az oktatói weboldal fenntartása és bővítése, valamint a DumaEstek szervezése volt. Mára már tankönyvkiadással is foglalkoznak annak érdekében, hogy a felvidéki magyarok szlovák nyelvtudásának fejlesztését segítsék. Tavasszal módszertani napokat tartottak a pedagógusoknak.

„A módszertani bemutatón a magyar tannyelvű alapiskolák alsó tagozatos pedagógusaival ismertetnek meg egy olyan módszert a szlovák nyelv oktatására, aminek segítségével a gyerekek egyszerűbben, sokkal hatékonyabban, játszva tudják elsajátítani azt a szlovák nyelvet, amit eddig mindenhol, minden gyerek, mondjuk ki nyíltan, utált” – nyilatkozta Csiba Ferenc, az alkalmak szervezője.

Csiba Ferenc szülőként cseppent három éve a Szlovákul Játékosan Polgári Társulás munkájába, amikor is Pozsonyeperjesre meghívták Bakos Adrit, hogy tartson konverzációs órákat a gyereknek. Azóta szervezési dolgokban segíti a társulás munkáját, mert maga is a saját gyermekeinél tapasztalta, hogy ha akár egyese is van a gyereknek az ellenőrzőjében, s megtanulja a frázisokat, de beszélni nem tud.

„Az a fő motivációm, hogy mivel van egy módszer, ami úgy néz ki, hogy sokkal jobb, mint amivel most tanítanak az iskolákban, akkor ezt próbáljuk meg elterjeszteni, s odaadni a tanítóknak, a gyereknek. Szeretnénk, ha minél többen használnák, mert sokkal jobb lesz a szlovák kommunikációjuk” – nyilatkozta Csiba Ferenc.

Itt a pedagógusok első kézből, a módszer megálmodójától, a tankönyvek írójától, Bakos Adritól kapták meg az alapvető információkat a tankönyvek felépítéséről és céljairól. Majd betekintést nyerhettek két tanóra menetébe is, arra vonatkozóan, hogyan alkossunk mondatokat játékosan, illetve miképpen játsszunk történetolvasás közben.

Hírdetés

Bakos Adri rávilágított, mennyivel könnyebb dolguk lesz a pedagógusnak, ha a gyerekek megkedvelik a szlovákórákat, s ennek köszönhetően például nem kapcsolnak el, ha szlovák szót vagy mesét látnak.

„A gyerek egyéniségét kell használni ahhoz, hogy könnyebben megtanulja az idegen nyelvet. Fel kell használni a képzelőerejét ahhoz, hogy valamit megtanuljon, úgy sokkal gyorsabban elsajátítja a tananyagot. Ezzel játékosságot, sőt humort is bele tudunk vinni a tanórába” – mondta el Bakos Adri.

Az érdeklődők a helyszínen megvásárolhatják a tankönyveket, módszertani tanári segédanyagokat, társasjátékokat.

A Szlovákul játékosan módszer ötletgazdájával, Bakos Adrival hamarosan interjút is olvashatnak oldalunkon.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »