Szlovákiának újabb milliárd dolláros beruházása van – érkezik a Porsche a Vágmentére

Szlovákiának újabb milliárd dolláros beruházása van – érkezik a Porsche a Vágmentére

A Volvo és a Volkswagen pozsonyi terjeszkedése után Szlovákia kapja meg az elmúlt három év harmadik milliárdos beruházását is. Eredetileg a német Porsche negyedmilliárd eurót akart befektetni Vágújhely (Nové Mesto nad Váhom) közelében, végül több lesz, mint egymilliárd.

Az elektromos autók akkumulátormoduljaiba történő beruházás megközelítőleg 600 embernek ad majd munkát. A beruházó azonban üdvözölné a nagyon lassú szlovák engedélyezési folyamatok felgyorsítását – írja a Denník N.

2020 nyarán az volt a legnagyobb meglepetés a szlovák gazdaság számára, hogy világjárvány nehéz időszakában a Porsche német sportautó-gyártó egy új karosszériagyártó üzem projektjét nyújtotta be. A Porsche negyedmilliárd eurós befektetést tervezte a Vágújhely melletti Felsőszerdahelyen (Horná Stredán), végül a ez a projekt jelentősen megváltozott és bővült, és január óta már épül.

Hírdetés

Összességében több mint egymilliárd euróba kerül a Porsche új üzeme a Vágmentén. Az elmúlt három évben ez már a harmadik milliárdos beruházás, amelyet a hazai autóipar kapott meg.

Ráadásul ez a Porsche-projekt, amelynek sorozatgyártása már jövő év végén beindul, egyben az ország első igazán masszív gyártása lesz az elektromos autók egyre progresszívebb gyártásában. A német márka központja időközben nemcsak a Vágújhely melletti beruházás költségvetését növelte, hanem az irányultságát is teljesen megváltoztatta. Karosszériagyártó sorok helyett elektromos autók akkumulátormoduljainak gyártását tervezik.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »