Szlovákiában vizsgálódnak az EP-képviselők az agráriumi visszaélésekkel kapcsolatban – Sokkolta őket, amit tapasztaltak

Szlovákiában vizsgálódnak az EP-képviselők az agráriumi visszaélésekkel kapcsolatban – Sokkolta őket, amit tapasztaltak

Az Európai Parlament költségvetést felügyelő bizottságának tagjai ezekben a napokban Kelet-Szlovákiában vannak, hogy tájékozódjanak az agráriumban tapasztalható jogsértésekkel kapcsolatban, amelyekről Ján Kuciak meggyilkolt újságíró is írt.

Az EP-képviselőket a kelet-szlovákiai gazdák mellett a magyar gazdák is meglátogatták, hogy első kézből informálják őket a magyarlakta területeken tapasztalható valós helyzetről.

Délen a dánok az egyik fő probléma

A Körképnek nyilatkozó Molnár Zsolt nyékvárkonyi gazda elsősorban a dán sertéstenyésztők és agrárvállalkozókkal kapcsolatos visszaélésekről tájékoztatta az uniós politikusokat. Rámutatott továbbá a földek után járó állami támogatások körüli törvénytelenségekre is a nagy piaci szereplők részéről. Az egész oka elsősorban a lassú földrendezés.

A képen a következők lehetnek: égbolt, túra/szabadtéri és természet

A kelet-szlovákiai gazdák kedden mintegy 60  traktorra transzparenseket is felerősítettek, ezzel is hangsúlyozva követeléseiket.

A gazdák konkrét, korrupcióval és jogsértésekkel kapcsolatos esetekről tájékoztatták az uniós politikusokat, de olyan példákat is mutattak, amikor maga a Kifizető Ügynökség (PPA) sértett törvényt, nem tartva tiszteletben a bíróságok jogerős döntéseit sem.

Oligarchák a kisgazdák ellen

Ahogy arról František Oravec gyňovi gazda tájékoztatott, elterjedt eset, hogy egy-egy gazdaságilag erős kft. ugyanarra a földterületre nyújt be támogatási igényt, mint a kis gazda, így a helyzet rendezéséig, mely éveket vehet igénybe, egyikük sem kap támogatást. A kisgazda közben kivérezik,

A képen a következők lehetnek: étel

Hírdetés

A PPA ugyanis nem vizsgálja, hogy a kérvényezőknek valós jogviszonya áll-e fenn a földterülethez, ehelyett  polgárjogi bírósági eljárást javasol a sértettnek.

Vontatottan halad a földrendezés

A gazdák elmondták, hogy főleg az oligarcha hátterű nagy gazdák szedik fel törvénytelenül a támogatásokat. Nehezményezték, hogy 2008 óta zajló földrendezés nagyon lassan, vontatottan halad, nem működik a bérleti szerződések elektronikus regisztere sem.

Az agráriumban uralkodó tarthatatlan állapotok a gazdák és családok tízezreinek létbiztonságát veszélyeztetik. Szlovákiában ugyanis mintegy 1500 nagy agrovállalat van, akik uralják az ágazatot, mellettük viszont további 17 ezer kis- és közepes gazda tevékenykedik, akik számára létkérdés a termőföld és a rendezett jogviszony, valamint az átlátható szabályok és törvények.

A képen a következők lehetnek: égbolt, fa és túra/szabadtéri

„Az ellenőrző bizottságunkban a legnagyobb visszaélésekkel foglalkozunk. Igyekszünk egyenesen a helyszínen felmérni az eseteket. Ján Kuciak és menyasszonyának halála a mai napig nem csitul. Mi az ő munkáját szeretnénk rendszerszerűen folytatni“

– jelentette ki a gazdákkal való több órás találkozó után Tomáš Zdechovský EP-képviselő, a bizottság cseh tagja. Hozzátette, hogy minden egyes esetet ki fognak vizsgálni, melyekről Ján Kuciak írt. Elmondta, hogy amiket hallottak, az egyszerűen hihetetlen a számukra.

Létezhetetlen, amit tapasztaltunk

mondta kedden Zdechovský, aki nem érti, hogy ha az EU 27 országában működhet, akkor miért nem működik Szlovákiában is a rendszer.

Az uniós képviselők elégtelennek tartják a szlovák kormány jelenlegi intézkedéseit. Ivan Štefanec (KDH) EP-képviselő hozzátette, hogy szerinte Matečná tárcavezetőnek le kellene mondania.

A témával még foglalkozunk.

Körkép.sk/webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »