Szlovákiában újabb négy esetben igazolták az omikron variáns jelenlétét

Szlovákiában újabb négy esetben igazolták az omikron variáns jelenlétét

Nyitókép: iStock

Szlovákiában újabb négy esetben igazolták az omikron variáns jelenlétét – tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal. Három személy minden bizonnyal külföldön fertőződött meg, a negyedik személy nem rendelkezik utazási anamnézissel. Az országban eddig 11 omikronos esetet tartanak számon. Az újonnan azonosított fertőzöttek kivétel nélkül oltottak.

A higiénikusok szerint az első személy nem rendelkezik utazási anamnézissel. A betegsége enyhe lefolyású volt, az óvintézkedéseket pedig betartotta. A második személy utazási anamnézissel rendelkezik, és a pozitív személyek szoros kapcsolatai közé tartozik. A betegsége neki is enyhe lefolyású volt. A harmadik személy rizikós országból tért haza, és a betegsége neki is enyhe lefolyású volt. A negyedik személy olyan személyekkel volt kapcsolatban, akiknél korábban már igazolták az omikron variánst, de a betegség lefolyása nála is enyhe volt (gyengeség, fáradtság, köhögés).

Hírdetés

Tekintettel az omikron variáns tulajdonságára és arra, hogy az utazási anamnézissel nem rendelkező személyeknél is előfordul, minden bizonnyal magasabba a valódi előfordulása, mint amit a szekvenált pozitív minták mutatnak.

A szekvenált minták decemberi eredményei szerint Szlovákiában továbbra is a delta variáns dominál. A laboratóriumban vizsgált minták 98,6%-ában a deltát mutatták ki, míg az omikron variánst csupán a pozitív minták 0,5%-ában.

Denník N


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »