Szlovákiában ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma. A Dunaszerdahelyi járásban kivételesen rossz a helyzet

Szlovákiában ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma. A Dunaszerdahelyi járásban kivételesen rossz a helyzet

Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter elmondása szerint Szlovákiában már magasan az omikron variáns dominál. Rámutatott arra, hogy amíg múlt héten naponta átlagosan 3 600 új fertőzöttet azonosítottak, addig mostanra ez a száma 8 500-ra emelkedett.

A kórházi ellátásra szoruló betegek száma 1 500-ra csökken, viszont a lélegeztetőgép segítségére szoruló páciensek számánál növekvő tendenciát jegyeznek. Szlovákiában a hétnapos incidencia-mutató a kétszeresére emelkedett.

A kórházak a rohamra készülnek

Az omikron-hullám Szlovákia-szerte növekszik, 14 járásban pedig megháromszorozódott az újonnan azonosított fertőzöttek száma. Jelenleg a Námesztói, Turdossini, Sztropkói és a Dunaszerdahelyi járásban a legrosszabb a helyzet, ahol az utolsó egy hétben a lakosság két százalékát pozitívan tesztelték. A gyorsmentő riasztása a covidos betegeknek szintén enyhe emelkedést mutat.

A tárcavezető szerint egyelőre a kórházakra nem nehezedik nagy nyomás, mivel az egészségügyi létesítmények a triázs sátrak felhúzására és a tesztelésre készülnek,   „Fel vagyunk készülve arra, ami vár minket, az előrejelzések ugyanis beigazolódnak“

Hírdetés

– tette hozzá Lengvarský.

Az omikronra való felkészülés jegyében hatalmas sátrakat fognak létesíteni a kórházak előtt

Kulcsfontosságú a megerősítő oltás

Martin Pavelka, az Egészségügyi Elemzések Intézetének epidemiológusa elmondta, hogy az omikron leggyakoribb tünetei közé a torokfájás, izomfájdalom, láz, köhögés és a hasmenés tartozik. A ritkább tünetek közé sorolandó a gyengeség, fejfájás, íz- és szaglásvesztés, nehézlégzés, orrdugulás és a tudatváltozás.

Hangsúlyozta, abban a közegben, ahol az omikron terjed, fontos a harmadik oltás. Rámutatott arra, hogy a harmadik dózis védőeffektusa eléri a 97%-ot, és minden negyedik ember, aki átesett a Covid-19 betegségen, az újbóli fertőzés veszélyének van kitéve.

Az epidemiológus szerint az emberek harmada hat hónappal a covid után is legalább egy tünetet érez, és a nehéz lefolyású covidot átvészelő személyeknek a kognitív képessége is csökken, ami egy IQ-tesztben hétpontos csökkenést mutat.

SITA/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »