Szlovákiában tavaly egyetlen párt sem jelentette be megszüntetését, és csak egy új alakult

Szlovákiában tavaly egyetlen párt sem jelentette be megszüntetését, és csak egy új alakult

Szlovákiában jelenleg 161 politikai párt és mozgalom működik. Aki pártot akar alapítani, annak 10 000 támogatói aláírást kell összegyűjtenie, majd azt benyújtani a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumába és kérni a párt hivatalos bejegyzését. Amennyiben az előkészítő bizottság mindezt a követelményt teljesíti, a belügyminisztérium bejegyzi a pártot.

Napjainkban a Szlovákiában bejegyzett 161 pártból és mozgalomból 96 felszámolás alatt áll. Tavaly 2020-ban egyetlen politikai párt sem szűnt meg és egy új párt alakult.

Ezeket az adatokat a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma tette közzé weboldalán. A Pellegrini-féle párton kívül jelenleg Szlovákiában további nyolc párt kívánja bejegyeztetni magát. Ehhez azonban a törvények értelmében 10 000, a lakosságtól származó aláírásra van szükségük.

Hírdetés

„2020-ban nem szűnt meg párt Szlovákiában. Az Občianski liberali nevű politikai pártot azonban törölték a pártok sorából” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Michaela Paulenová, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa. Idén, 2021-ben eddig nem jegyeztettek be egyetlen újabb pártot sem, és nem is jelentette egy párt sem tevékenysége beszüntetését.

A Právo Slovenskej republiky párt megalakítása mögött Adriana Krajniaková kassai ügyvédnő áll. A Patriot párt megalakulásának szorgalmazója és egyben az előkészítő bizottság tagja pedig Miroslav Radačovský Európai Uniós képviselő, akit Brüsszelbe a Kotleba-féle párt juttatott.

Miután a leendő pártok előkészítő bizottsága összegyűjtötte az állampolgárok támogató aláírásait, benyújtotta kérelmét a belügyminisztériumba, döntenek arról, hogy teljesítettek-e minden jogi követelményt, majd csak ezután nyer a párt bejegyzést.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »