Szlovákiában egyre gyakoribb a vastag- és végbélrák előfordulása

Szlovákiában egyre gyakoribb a vastag- és végbélrák előfordulása

Egyre gyakoribb a béldaganatok előfordulása, Szlovákia pedig ezen a téren sajnos európai viszonylatban a második helyen áll. Fontos tudnivaló, hogy több lehetőség van a vastag- és végbélrák korai felismerésére. Ebben segíthet a Colotec, egy innovatív és nagy pontosságú szűrővizsgálat.

A székletvér kimutatására szolgáló teszttel ellentétben, melyet az onkológiai szűrőprogram keretén belül használnak annak megállapítására, hogy a széklet nem tartalmaz-e vért, a Colotec közvetlenül kimutatja a vastagbélben a rákmegelőző állapotot is.

„A kolorektális daganat kialakulásának veszélye drámaian megnő az 50. életév betöltése után, illetve családi kórelőzmény, azaz a felmenők közötti előfordulás esetén. A kolorektális karcinóma rákos daganat, melynek kifejlődése csaknem teljesen kiküszöbölhető a megelőző intézkedésekkel. Rendszeres megelőző ellenőrzések mellett elkerülhető lenne a béldaganatok következtében történő elhalálozás“ – jelentette ki az egészségügyi minisztérium gasztroenterológus szakértője, Martin Huorka.

Hírdetés

Késői felismerés esetén az elsődleges daganat ráksejtjei bejuthatnak a nyirokrendszerbe, vagy a vérkeringésbe, aminek következtében a daganat továbbterjed a szervezet távolabbi pontjaira, és ott másodlagos (szekunder) daganatokat, vagyis áttéteket (metasztázis) képez. Vastag- és végbélrák esetén a metasztázis leggyakrabban a májban alakul ki, de a tüdőbe, a csontokba, vagy az agyba is átterjedhet.

„Világviszonylatban két EU-tagországban, Szlovákiában és Magyarországon a legnagyobb a kolorektális daganat előfordulási és egyben halálozási aránya. Jelenleg a betegek közel 25 százalékánál vannak kialakult metasztázisok a kolorektális daganat diagnosztizálásakor“ – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Onkológiai Intézet klinikai onkológiai osztályának főorvosa, Jozef Dolinský, aki szerint a betegség időben történő felismerése életeket ment és az egészségügyi rendszer számára jóval kevésbé költséges, mint az előrehaladott stádium gyógyítása.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »