Szlovákia tizenhét NATO-kompatibilis radart vásárol Izraeltől

Szlovákia tizenhét NATO-kompatibilis radart vásárol Izraeltől

Tizenhét 3D radart vásárol Izraeltől Szlovákia a hadsereg légierejének fejlesztésére – jelentette a TASR hírügynökség szerdán, Jaroslav Naď védelmi miniszter megerősítésére hivatkozva.

A légierő rádiólokációs technikájának leváltását célzó javaslatot szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány. A beszerzésről szóló szerződést a tervek szerint március 31-én kellene aláírnia a védelmi miniszternek.

Hírdetés

A radarokért a javaslat szerint 148,2 millió eurót fizetnek. Ez az ár anyagilag a legelőnyösebb ajánlat volt, amelyet Szlovákia kapott, és nem érte el a beszerzés 155 millió euróra tervezett keretösszegét – mutatott rá a beszerzés kapcsán Jaroslav Naď.

A szerdán jóváhagyott dokumentumban a védelmi minisztérium 6 közepes hatótávolságú, ELM-2084M típusú, 5 kis hatótávolságú, ELM-2084S típusú, illetve 6 közeli hatótávolságú, ELM-2138M típusú radar megvásárlására tesz javaslatot. Az első két kategóriába tartozó radar ugyanolyan típus, mint amilyenek beszerzéséről tavaly decemberben a Magyar Honvédség számára írtak alá szerződést. A szlovák hadseregnek a radarokat a tervek szerint több lépcsőben, 2022 és 2026 között kellene megkapnia.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »