Szlovákia lejjebb csúszott a digitalizációs rangsorban

Szlovákia lejjebb csúszott a digitalizációs rangsorban

Szlovákiának enyhén csökkent a digitalizálási indexe, az Euler Hermes, a világ országait vizsgáló felmérése szerint. Szlovákia ebben a felmérésben a 44. helyet foglalta el, azaz négy helyet csúszott vissza a két évvel ezelőtti felméréshez képest. Szlovákia ezzel elmarad a V4-országoktól – Csehországtól (29. hely), Lengyelországtól (31. hely) és Magyarországtól (34. hely).

Görögország, Törökország és India is ugyanannyi pontot kapott, mint Szlovákia (49).

A felmérés szervezői szerint a szlovákiai visszaesés oka, hogy nagyon kicsi a piac, de a kapcsolat minősége és az infrastruktúra teljesítménye is belejátszott.

Az EDI 2020-ban az első három helyet USA, Dánia és Németország szerezte meg.

A felmérés szervezői szerint az Egyesült Államok élen jár az oktatás minőségi ökoszisztémában, a piac méretében és a kedvező szabályozásban. Németországban az infrastruktúra színvonala hozzáadódik a minőségi oktatáshoz, és Dánia ismét a legjobb eredményeket érte el a kapcsolat minőségében.

Hírdetés

Kína ugrott a legjelentősebbet a rangsorban – a 17-ről a 4-re,

mivel javultak a piaci szabályozás, a csatlakozási arány és a tudásszint terén. Nagyot lépett előre Hongkong (a 11. helyről a 7. helyre) és Dél-Korea (a 16. helyről a 12. helyre) .

Az európai országok közül Franciaország (a 17. helyről a 15. helyre) és Spanyolország (a 24. helyről a 20. helyre) emelkedett a rangsorban.

A vállalat szakértői szerint az országok EDI-mutatói a bruttó hazai termék (GDP) alakulásában is megmutatkoznak.

A digitalizálási rangsor minden további pontja, a 2020 harmadik negyedévében a GDP 0,25 százalékpontos növekedését jelenti

 – magyarázták a szakértők. Szerintük a digitalizálás a gazdasági ingadozások pufferszerepét is betölti.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »