Szlávik János: májusban még biztosan maszkot kell viselnünk

Szlávik János: májusban még biztosan maszkot kell viselnünk

A járványadatok kedvezően alakulnak, de továbbra is óvatosnak kell maradnunk, és nagyon fontos, hogy mindenki oltassa be magát – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a Kossuth rádióban.

Szlávik János szerint nem meglepő, hogy az idősebbek tömeges beoltása után kicsit csökken az oltakozási kedv, ugyanakkor úgy véli, hogy a fiatalabbak is megtalálják a motivációjukat a vakcina beadatására, hiszen például a fesztiválok kizárólag az oltási igazolások fejében lesznek látogathatók, ami az említett korosztály számára komoly ösztönző lehet.

Az infektológus mindenkit arra kér, hogy a második dózisért is menjen el. Mint megjegyezte, sokan gondolják úgy, hogy már egy oltás is elegendő a védelemhez és a másodikat nem kell felvenni, de ez persze nem így van. Hiszen tudvalevő, hogy

a gyártók által meghatározott maximális, a 80-90-95 százalékos védelem csak a második oltást követő néhány héttel alakul ki.

Tehát a legnagyobb biztonságban akkor érezhetjük magunkat, amennyiben felvettük a második oltást. Ráadásul, tette hozzá, egészen biztos és logikus, hogy az első oltások sokkal rövidebb védettséget adnak, mint hogyha a másodikat is fölvettük volna, tekintve, hogy utóbbit követően legalább 6-8 hónapig védettek leszünk. Ezt viszont bizonyára nem mondhatjuk el akkor, ha csak egy oltást veszünk föl.

Hírdetés

Szlávik János megerősítette, hogy az AstraZeneca-vakcina második adagját 12 hét helyett korábban is fel lehet venni, akár egy hónappal az első dózis után, hiszen vannak, akik nem akarnak, vagy nem tudnak 3 hónapot várni a védettségre, amelynek időtartama egyébként most még egyik vakcinánál sem ismert pontosan.

A szakember szerint

májusban még biztosan maszkot kell viselnünk,

mert az átoltottság aránya egyelőre nem elegendő a társadalmi immunitás eléréséhez. A járványadatok kedvezően alakulnak, de a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja néhány település szennyvizében újra emelkedésnek indult, ezért, illetve az indiai mutáns miatt továbbra is óvatosnak kell lennünk, fogalmazott az infektológus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »