Szivárványszínekben úszó budapesti önkormányzatok

Szivárványszínekben úszó budapesti önkormányzatok

A koronavírus-járvány miatt az idei Budapest Pride Fesztivál kicsúcsosodását jelentő felvonulás ugyan elmaradt, de augusztus 14-23. között sok más rendezvénnyel változatlan formában várták továbbra is a szervezők az érdeklődőket. Sőt, a felvonulás elmaradásáért az érintetteket alternatív póteseményekkel, pótcselekvésekkel igyekezték kárpótolni.

Az egyik ilyen ötletgazdája és megvalósítója maga a főpolgármester, Karácsony Gergely volt, aki szivárvány-lobogót rakatott ki a Városháza épületére, közvetlenül a magyar lobogó és Budapest városának zászlója mellé. Egy sorba került tehát a három zászló… Az akcióról maga a főpolgármester számolt be Facebook-oldalán, ahol a saját profil-képét is szivárványosra változtatta. A főpolgármester kezdeményezéséhez csatlakozott Ferencváros, Józsefváros, Erzsébetváros és Újbuda polgármestere is – közösen vallják: „Budapest mindenkié!” A Lánchíd is!

Az ide vonatkozó kormányrendelet (132/2000 sz.) értelmében csak meghatározott jelképek, táblák, címerek és szimbólumok helyezhetők el az önkormányzat épületein, a szivárvány-zászló egyelőre nem sorolható közéjük. A rendelet alól kivételt képez, ha a helyi önkormányzat testületi határozattal más jelkép, adott esetben lobogó elhelyezéséről dönt. Amennyiben nincs ilyen hatályban lévő rendelet, jogellenesen cselekedett az önkormányzat a szivárvány-zászló kitűzésével, mint ahogy azt tették.

Hírdetés

Elsőként a Fradi-szurkolók igyekeztek eleget tenni a törvénynek, és eltávolították a ferencvárosi önkormányzat épületéről a szivárvány-zászlót, igaz, fel is gyújtották. Példájukon felbuzdulva Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke előbb a fővárosi, majd  az újbudai városházáról is leszedte a sokszínű lobogót. A Fradi-drukkerek ellen rendőrségi eljárás indult garázdaság miatt, Novák Előd alelnök ellen pedig zászlólopás gyanúja miatt perelik. A rendeletet sértő önkormányzatok ellen egyelőre nem indítottak eljárást, pedig Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina, Niedermüller Péter, Piko András és Barabás Richárd polgármestereket is illene felelősségre vonni, amiért megszegték a jelképek használatáról szóló kormányrendeletet. Bár meghurcoltatásukkal mártírszerepben tudnának tündökölni, ennek hiányában csak szivárványban.

Felmerül tehát a kérdés, hogy a kik ebben az esetben a hétköznapi hősök? Akik hatalmukkal visszaélve jogtalanul kifüggesztették a lobogót, vagy azok, akik onnan leszedték? Ezek után az érintett önkormányzatok hogyan tudnak majd a polgáraik körében érvényt szerezni saját rendeleteiknek, ha ők maguk rendeletszegők?

Senki se remélte, hogy a budapesti főpolgármester-cserét követően az értékek változatlanok maradnak Magyarország fővárosában. Budapest Pride volt Tarlós idejében is, nyugodtan hirdethették nyilvánosan, látványosan másságukat az érdeklődők, bár józan ésszel azt gondolná az ember, hogy a szexuális irányultság teljesen magánügy és szobatitok, nem az utcára való. Annak hirdetése felvonulás formájában egyfajta erkölcsi érzéketlenségre vall. Különleges párkapcsolatokat sem utcai vonaglással kellene hivatalossá kierőszakolni, megvannak erre a megfelelő fórumok és érdekvédelmi szervezetek.

Arra viszont kevesen gondolták, hogy a liberális értéknorma odáig fajulhat, hogy a másságban élőknek a jelképeit rákényszerítik az önkormányzati hivatalokon keresztül a budapesti polgárokra!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »