„Szivárványos és Árpád-házi zászlót együtt lobogtatni számomra elfogadhatatlan”

„Szivárványos és Árpád-házi zászlót együtt lobogtatni számomra elfogadhatatlan”

Betyárballadák címmel január elején jelent meg a Romantikus Erőszak új albuma, de Sziva Balázs és csapata már javában készül a banda 25 éves jubileumi koncertjére. Honlapunk a Romer frontemberét kérdezte az aktuális történésekről.

– A szívünkhöz közel álló mondanivalót választottátok az új lemezetek, a Betyárballadák témájául.

–  Már gyerekként is tetszettek az olyan, a tévében látott filmek, mint például a Talpuk alatt fütyül a szél, de a betyár mítosz akkor kapott el végérvényesen, amikor 2004 vége felé a kezembe került Küllős Imola Betyárok könyve című kötete. Egy nap alatt kiolvastam és ennek hatására nem sokkal később meg is írtam a Betyárballadák című dalunkat, ami hamar népszerű lett a közönségünk körében. Pár évre rá az akkoriban életre hívott Betyársereg is az indulójának választotta. 2007-ben egy erdélyi koncertkörút alkalmával felkerestük Rózsa Sándor végső nyughelyét Szamosújvárott. A magyar dudásunk Bese Botond eljátszotta az Esik eső-t a sírnál. Az is meghatározó élmény volt. Ebből a nótából is készítettünk egy Romer változatot még 2010-ben, amit számos küzdősportos barátunk választott már a bevonuló zenéjének közületek is. Mára 2 millió fölötti nézettsége van a legnagyobb videó megosztón. Az évek során tehát született néhány dalunk ebben a témában és tavaly ősszel jött az ötlet, hogy ezeket a mostani hangzással össze kéne gyűjteni egy korongra, persze vadonatújakkal együtt.  Így született az album. A nagy érdeklődés miatt február elejétől egyébként az ország összes Relay és Inmedio újságosánál, illetve a további nagyobb újságos standokon is megvásárolható már a Hammerworld magazin CD Special kiadványaként is.

– Az év legelején megjelent CD előfutáraként, pont Karácsony előtt jöttetek ki a Betyárballada című nóta új verziójával, méghozzá Petrás János vendégszereplésével. A nemzeti rock két ikonikus alakját felemelő volt hallgatni így együtt. A korongon azonban nem csak a Kárpátia frontemberével dolgoztatok együtt. Kiket hallhatunk még és milyen volt a közös munka?

– Valóban több vendég is közreműködött a lemezen. Petrás Jani mellett, aki nagyon felkészülten jött a stúdióba, így igazán gyorsan fel is énekelte a részeit, az egyik dalban Gidófalvy Attila játszik tangóharmónikán, aki a magyar rockzene legendás billentyűse, az ős-Beatrice-ben, majd a Karthago-ban vált híressé és hosszú évekig zenélt a Lord együttesben. Ő amellett, hogy nagy tudású muzsikus, igazi mókamester is egyben, úgyhogy nagyon jó hangulatban ment a munka. A másik, hazafias körökben is jól ismert vendég Szebeni Szilvi népdalénekesnő volt. Ő éveken át velünk lépett fel, ma pedig a Palmetta frontján áll.

Hírdetés

-Március 15-én Budapesten, a Barba Negra-ban kerül sor a Romer 25 éves születésnapi koncertjére. Mivel várjátok a közönséget?

– A negyedszázados jubileumot egy igazán nagyszabású, Nemzeti Dal Ünnep elnevezésű rendezvénnyel fogjuk megünnepelni, március idusán. Egészen biztosan ez lesz minden idők legnagyobb Romer koncertje, úgyhogy mindenkinek ott a helye, akinek az elmúlt két és fél évtizedben jelentett valamit a zenekar! Az estét két vérbeli hazai rocklegenda, Kalapács József és Rudán Joe nyitja majd, akik pályafutásuk legismertebb dalaiból válogatnak, a Pokolgéptől a P.Mobilon át, az István a királyig.

-Egy kicsit a politika vizeire evezve. Mi a véleményed a Kárpátia „Egyszerűen senkik vagytok!” című, szókimondó nótájáról? Helyes a diagnózis?

– A mai magyar pártpolitikában az egyik oldal azt hajtogatja, hogy minden szép és jó, a másik meg, hogy minden elviselhetetlenül rossz, ami ebben az országban folyik. Egyik sem igaz. Viszont szivárványos és Árpád-házi zászlót együtt lobogtatni számomra elfogadhatatlan és ellentétes mindazzal, amit tizenéves korom óta képviselek. Szerintem erről szól a Kárpátia dala. Se többről, se kevesebbről.

Régi csibészek

– Mostanra mintha kicsit alábbhagyott volna a balliberális oldal lendülete. Te mit gondolsz a karácsonyi időszakban történt politikusi hisztériáról és az ezek nyomán megszervezett liberális tüntetésekről? Szerinted mi vár ránk a következő időszakban?

– Ezen egyáltalán nem csodálkozom, mert hiteltelen és jellemtelen alakok. Többségüknek az első dolga volt tavaly megszavazni a saját havi egymillió forintos képviselői fizetésüket. Ez miféle ellenállás?! Még viccnek is rossz. A nemzeti radikalizmusnak a kétezres évek eleje óta az a történelmi szerepe és ez kellene legyen továbbra is, hogy a közbeszéd részéve tegye a nem polkorrekt témákat, amelyekre aztán a hatalomnak valamilyen módon válaszolnia kell. Ilyen volt korábban Trianon, a brutális népességfogyás, a Csurka István által évtizedekkel ezelőtt megjósolt afrikai és közel-Keleti bevándorlás vagy a vidéket sújtó totálisan elszabadult cigánybűnözés kérdése is például.

(Betyársereg)


Forrás:betyarsereg.hu
Tovább a cikkre »