Szíriai Vörös Félhold: az USA és az EU függessze fel a szankciókat!

Szíriai Vörös Félhold: az USA és az EU függessze fel a szankciókat!

2023. 02. 09.

A szíriai Vörös Félhold segélyszervezet vezetője felszólította kedden az Egyesült Államokat és az Európai Uniót arra, hogy függesszék fel a Szíriával szemben szankcióikat a minapi földrengés miatt.

Háled Habubati a szíriai állami tévé által közvetített sajtóértekezletén ezenkívül arra kérte az Egyesült Államok nemzetközi segélyszervezetét, a USAID-et, hogy “nyújtson segítséget a szíriai népnek”. Mint mondta, csak a Vörös Félhold háromezer önkéntest tudott mozgósítani, akik a kormány ellenőrzése alatt területeken dolgoznak.

A szíriai vezetés már hétfőn a nemzetközi közösség segítségét kérte a földrengés okozta károk enyhítésére.

A 2011 óta dúló háború miatt Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya nagyrészt elszigetelt a nemzetközi porondon, ami megnehezíti a nemzetközi segítségnyújtást. A konfliktus és a gazdasági szankciók miatt ráadásul romokban hever a közel-keleti ország gazdasága, ami szintén megnehezíti a károk felszámolását.

Hírdetés

Damaszkusz legfőbb szövetségesei, Moszkva és Teherán már az előző nap jelezték, hogy segítséget küldenek, amint a kapcsolatok javításán fáradozó Arab-öböl menti államok is. A Fehér Ház és az Európai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy az általuk támogatott humanitárius programokon keresztül tudnak támogatást nyújtani.

A térséget hétfőre virradóan rázta meg több erős rengés, a legnagyobb földmozgás egyes mérések szerint a 7,7-es erősséget is elérte. Ezenfelül utórengések százait jegyezték fel.

Szíriában legkevesebb 2992 halálos áldozatról és sérültek ezreiről tudni.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »