Szíria és Szaúd-Arábia több mint tíz év után újranyitja nagykövetségeit

Szíria és Szaúd-Arábia több mint tíz év után újranyitja nagykövetségeit

2023. 03. 24.

Szíria és Szaúd-Arábia több mint egy évtizeddel a kapcsolatok megszakadása után megállapodott a nagykövetségek megnyitásáról – jelentette a Reuters saját forrásokra hivatkozva.

A Wall Street Journal korábban arab és európai tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy több olyan arab ország, amely nem működött együtt Bashar Al-Assad szíriai elnök kormányával, igyekszik helyreállítani a kapcsolatokat vele.

Szaúd-Arábia 2012-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Szíriával, bezárta damaszkuszi diplomáciai képviseletét és kiutasította a szíriai nagykövetet.

Hírdetés

2012-ben a legtöbb arab állam visszahívta diplomáciai képviseleteinek vezetőit Szíriából, tiltakozásul Assad elnök politikája ellen, azzal vádolva őt, hogy erőszakkal elnyomja a népfelkeléseket.

Számos arab ország most arra törekszik, hogy Szíriát visszavegyék az Arab Ligába, ahol a tagsága megszűnt az arab tavasz kezdetén, 2011-ben kirobbant zavargások után. A konfliktus hamar fegyveres összetüzéshez majd a szíriai háború kirobanásához vezetett.

Számos arab ország köztük Szaúd-Arábia a szélsőséges iszlamista szervezeteket támogatta. A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségeseinek köszönhetően 2018 végére a szélsőséges terroristákat, köztük az Iszlám Államot és a Nuszra Frontot szinte teljesen felszámolták. Kivételt képezz a török hadsereg által megszállt Idleb tartomány ahol főként az Al-Kaida helyi szárnya a Nuszra Front uralkodik, illetve Délkelet-Szírában lévő Al-Tanf körzet ahol Washington katonai bázist létesített és innen érkeznek az Iszlám Államhoz köthető fegyveres támadások.

Orosz Hírek nyomán

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »