Szintet lép a magyar kormány lovas programja Erdélyben

Szintet lép a magyar kormány lovas programja Erdélyben

Elindul az erdélyi lovas program második szakasza, nyolcvan lovasegyesület kap támogatást a magyar kormánytól – jelentette be szombat délután a maksai Benke Kúriában szervezett lovas fórumon Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A fórumra a székelyföldi megyék mellett Kolozs, Szeben, Fehér, Máramaros, Szilágy és Arad megyéből is érkeztek a lovas- és hagyományőrző huszár egyesületek képviselői. Hargita megye után most újabb lovasegyesületeket tud támogatni a magyar kormány, a cél az, hogy minél több gyereket bevonjanak a mozgalomba, megismertessék velük a lovas kultúrát, a lovassportokat, hiszen ha minél nagyobb számban megnyerjük a gyerekeket a lovaglásnak, azzal a nemzeti identitás erősödik – mondta az államtitkár. Az erdélyi megyékből összesen 80 lovas egyesület – gyakorlatilag mindenki, aki egyesületi formában működik – kap támogatást, a keret 120–150 millió forint lesz. A program lebonyolításában Kovászna, Hargita és Maros megyék tanácsai a partnerek. Potápi Árpád arról is beszámolt, hogy elkezdik a pünkösdi lovas zarándoklat megszervezését. Idén a csíksomlyói pünkösdi búcsú június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján lesz.

A lovas zarándoklat Tamási Áron emléke előtt is tiszteleg majd, hiszen 125 éve született a székelység egyik legnagyobb írója. Potápi Árpád ugyanakkor minden lovast, huszárt arra kért, vegyenek részt az országgyűlési választásokon, biztassanak erre mindenkit, járuljanak hozzá, hogy a közös munkát folytatni tudják. „Önök eddig is számíthattak ránk, április 3-án mi számítunk Önökre!” – mondta.

Hírdetés

Kolozsvári Tibor Hargita megyei önkormányzati képviselő, a lovasprogram erdélyi megbízottja elmondta, a Székelyföldi Lovas Program oktatási, nevelési, szabadidős és közösségi célokat szolgál. A magyar kormány támogatásával két fedett lovarda épült Csíkszentsimonban és a Sepsiszentgyörgy melletti Benedekmezőn, ugyanakkor támogatták a lovas rendezvényeket és egyesületeket. A program nemcsak a lovassportot, az egészség megőrzését segíti, hanem előmozdítja a közösségi összefogást is, a nemzeti ünnepeken megjelenő lovas huszárok a szülőföldhöz való kötődést erősítik. Már most mintegy 2500 gyerek lovas oktatását támogatják a program révén. Kolozsvári Tibor arra biztatta a jelenlevőket, hozzanak létre egyesületeket, a papírozást vegyék komolyan, és azt ígérte, hamarosan képzési programokat is indítanak.

Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője a technikai részleteket osztotta meg. Elmondta, amint beérkeznek a támogatási kérések, rendszerezik, majd továbbítják a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez, onnan felveszik a kapcsolatot a pályázókkal, és bekérik az adatokat a szerződéskötéshez. Makkai Péter, a román kormány Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztériumának államtitkára azon dolgozik, hogy a lovasterapeuta hivatás bekerüljön a romániai szakmák jegyzékébe, majd ezt követően lehessen képzéseket szervezni, legyenek képzett lovasterapeuták. A feladat nem könnyű, hiszen Bukarestben ezt nem mindenki tartja fontosnak, sőt van aki egyenesen viccesnek gondolja, mondván a delfinekkel is lehetne terápiát tartani. A lovas terápiával hatalmas eredményeket lehet elérni, nemcsak a fogyatékkal élőkkel, a hátrányos helyzetűekkel, hiszen a ló tiszteletet, bátorságot, fegyelmet, egyéniséget tanít – mondta Makkai Péter.

Székelyhon.ro

The post Szintet lép a magyar kormány lovas programja Erdélyben appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »