Szinte egy millió román állampolgár kért letelepedési engedélyt Nagy-Britanniában

Szinte egy millió román állampolgár kért letelepedési engedélyt Nagy-Britanniában

A csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint 2021. március 31-ig 918 270 román állampolgár kért tartózkodási engedélyt a Brexit után az Egyesült Királyságban, az EU-tagállamok állampolgárai számára érvényes Settlement Scheme, azaz Letelepedési Szabályzat alapján – számolt be a G4media.

Hírdetés

Csak a lengyel állampolgárok száma nagyobb, mint a románoké: részükről 975 180 kérelem érkezett, azonban, ha csak Angliát vesszük figyelembe, ahol az Egyesül Királyság lakosságának 85 százaléka él, akkor ott a románok vannak többségben.

A román állampolgárok által benyújtott összes kérelem közül 852 310-et oldottak meg eddig: 33 százalékuk állandó letelepedési engedélyt kapott (azok jogosultak erre, akik több mint öt éve vannak az Egyesült Királyságban), 62 százalékuk pedig ideiglenes tartózkodási engedélyt (azok, akik kevesebb, mint öt évet töltöttek eddig Nagy-Britanniában, de jogosultak voltak a letelepedési kérelem benyújtására). A brit belügyminisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai alapján a kérelmek 5 százalékát elutasították.

A kérelmeket továbbra is be lehet nyújtani, a végső határidő június 30. A brit hatóságok által közölt adatok alapján mintegy 5,42 millió külföldi állampolgár kérvényezte eddig a letelepedési engedélyt. Érdekes adat, hogy a hivatalos felmérések alapján 2020 júniusában mintegy 400 ezer román állampolgár tartózkodott az Egyesült Királyság területén. Emiatt nem teljesen érthető, hogy honnan adódik az 500 ezres különbség.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »