Színes témákkal várja a Határok nélkül szombaton a Kossuth Rádió hallgatóit

Színes témákkal várja a Határok nélkül szombaton a Kossuth Rádió hallgatóit

Magyar Örökség díjas lett Tőzsér Árpád; Elmélkedő, gondolkodó Petőfi-szobrot ajándékozott Baja városa Erdőszentgyörgynek; kiállítás nyílt Gy. Szabó Béla fametszeteiből és pasztelljeiből a temesvári Új Ezredév Református Központban; valamint egy beszélgetés is hallható lesz majd Ács János operakarmesterrel szolgálatról, magyarságról és Luciano Pavarottiról.

A Magyar Örökség díj mai átadóján az alábbi hét érték került be a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumába: Gróf Bethlen István nemzetmentő politikája; Döbrentei Kornél költészete; Kocsis Zoltán zeneművészete; Réti József kiemelkedő énekművészete; a Szigetvári Várbaráti Kör honismereti, tudományos ismeretterjesztő tevékenysége; a Zrínyi-kultusz határok nélküli ápolása; Tamás Menyhért írói munkássága és nem utolsósorban Tőzsér Árpád irodalmi életműve.

Erdőszentgyörgyön az 1848-as forradalom emlékrendezvényén Petőfi Sándor-mellszobrot avattak a Rhédey kastélyparkban. A köztéri alkotás a testvértelepülés: Baja város ajándéka és egy fiatal, erdőszentgyörgyi származású szobrász, Veress Gábor Hunor munkája. Vele beszélgetett Erdei Edit-Zsuzsánna.

Hírdetés

Gy. Szabó Béla fametszeteiből és pasztelljeiből álló kiállítás nyílt a temesvári Új Ezredév Református Központban. A tárlat anyagát a hagyaték gondozója, Ferenczy Miklós nyugalmazott lelkész vitte el Európa kulturális fővárosába. A színvonalas kiállításról Lehőcz László először Szekernyés János műkritikust kérdezte, aki kolozsvári diákkorában maga is járt Gy. Szabó Béla műtermében.

Kultúrtörténeti esemény helyszíne volt március 12-én az aradi evangélikus-lutheránus templom: a tágabb értelemben vett Erdélyben itt vezényelt először Ács János világhírű operakarmester, néhai Luciano Pavarotti korrepetítora, a három tenor állandó karmestere, az olasz operajátszás egyik legnagyobb szakértője. A fellépés előtt készült Pataky Lehel Zsolt interjúja.

 Adás: Kossuth Rádió, 2023. 03. 25. (szombat), 18:01-18:30

 (MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »