Szili Katalin: úgy kell élnünk, hogy utódainknak is maradjon még hely

Szili Katalin: úgy kell élnünk, hogy utódainknak is maradjon még hely

Share 0 Tweet 0 Share

Szili Katalin kifejezte amiatti örömét, hogy elsőként tarthatott előadást a korszerűen felújított képzési központban. Véleménye szerint egy háború dúlta országban élő közösség sem tudja kivonni magát a globalizáció okozta nehézségek hatása alól. A túlnépesedés, a klímaváltozás és a mérhetetlen környezeti károk miatt 2100-ra lakhatatlanná válhat a bolygónk. Ahhoz hogy ezt elkerüljük, ésszerűen kell felhasználnunk a rendelkezésünkre álló energiaforrásokat, és takarékoskodnunk kell velük – mondta. A miniszterelnöki főtanácsadó hangsúlyozta: mindenki tehet környezete megóvásáért. Az oktatáson és a nevelésen keresztül a következő generációkat kell ebben a kérdésben partnernek hívni, hogy az ő gondolkodásmódjuknak már természetes része legyen bolygónk megóvása az utókor számára.

Kárpátalja a Kárpát-medence, az itt élő magyarság pedig a nemzet szerves része, “még abban az esetben is, ha (ezek az emberek) egy másik ország állampolgárai” – jelentette ki Szili Katalin. Emiatt fontos, hogy anyanyelvükön jussanak hozzá azokhoz az ismeretekhez, amelyek segítik az eligazodást a 21. századi kihívások között – fejtette ki. A kisebb közösségek szerepe kiemelten fontos a környezettudatos életmód elterjedésében az emberek mindennapi tevékenysége során – húzta alá a miniszteri főtanácsadó. Szili Katalin szerint a béke megteremtését követően az lesz a legfontosabb kérdés, hogy miként lehet megküzdeni a globális problémákkal, és “milyen lesz az élete a gyermekeinknek, unokáinknak, dédunokáinknak, és ők milyen kihívásokkal fognak szembenézni”.

Hírdetés

Az előadást követően Dobsa Németh Beáta, az MCC Beregszászi Képzési Központjának régióvezetője az MTI tudósítójának elmondta, hogy kéthetente várják az érdeklődőket nemtől, kortól és nemzetiségtől függetlenül a közösségi eseményekre, amelyekre a központ hivatalos internetes felületein lehet jelentkezni. Amennyiben ukrán anyanyelvűek regisztrálnak egy-egy eseményre, számukra szinkrontolmácsolást biztosítanak, elérhetővé téve a rendezvényt mind a magyar, mind pedig az ukránul beszélő kárpátaljaiak számára – tette hozzá Dobsa Németh Beáta.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »