Szilágyi Péter: Magyarország ma is építhet az 1956 adta összefogásra

Szilágyi Péter: Magyarország ma is építhet az 1956 adta összefogásra

Az 1956-os forradalom visszaadta a magyar nemzet összefogásának erejébe vetett hitét – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szombaton a floridai Sarasotában, az 1956-os megemlékezésen és egyben a magyar fesztivált megnyitó eseményen.

Szilágyi Péter kifejtette, hogy 1956 októberében a magyar nemzet történelmi egységbe forrt és szembeszállt a nagyhatalmi elnyomással, ez az egység eredményezte az első repedéseket a kommunista rendszeren. Hozzátette, hogy a 67 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc visszaadta a nemzet összefogásának erejébe vetett hitét, és “Magyarország kormánya ma is erre az erőre épít, amikor a nemzet határok feletti összetartozásáról beszél”. Szilágyi Péter felhívta a figyelmet arra, hogy mára 1 millió 175 ezer külhoni magyar válhatott teljes jogú állampolgárrá.

Hírdetés

Szilágyi Péter rámutatott, hogy a diaszpóra intézményei csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha van bennük “magyar élet”, ami elsősorban a helyi közösségeken múlik. A helyettes államtitkár az anyaország intézkedései közül kiemelte a Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasainak munkáját, valamint azt, hogy 1000, diaszpórában élő magyar fiatal utazhat szinte ingyen Magyarországra a Rákóczi Szövetség táborába, valamint azt, hogy a Külföldi Magyar Cserkészszövetséggel együttműködve elindultak a helyben működő iskolatáborok is. A nemzetpolitikáért felelős helyettes-államtitkár a floridai magyarok legnagyobb fesztiváljának megnyitóján rámutatott, hogy az esemény az észak-amerikai magyarok egyik, ha nem a legnagyobb, magyar rendezvénye, ami lehetőséget ad a kapcsolat- és közösségépítésre.

A floridai Saratogában idén 17. alkalommal tartják meg a kétnapos magyar fesztivált, amelyre szombaton és vasárnap összesen mintegy ötezer látogatót várnak. A programok között magyar hagyományőrző és kulturális események, koncertek vannak, valamint a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat is tartanak.

MTI

The post Szilágyi Péter: Magyarország ma is építhet az 1956 adta összefogásra appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »