Szilágyi Péter: anyanyelvünk és az anyanyelvi oktatás megmaradásunk, sikerünk záloga

Szilágyi Péter: anyanyelvünk és az anyanyelvi oktatás megmaradásunk, sikerünk záloga

Anyanyelvünk és az anyanyelvi oktatás megmaradásunk, sikerünk záloga, a magyar kormány ezért tekinti kiemelkedően fontos feladatnak az anyanyelvi oktatás támogatását – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szombaton Szovátán.

Szilágyi Péter az erdélyi város Teleki Oktatási és Módszertani Központjában vett részt a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) hagyományos díjátadó gáláján, ahol az Ezüstgyopár-díjban részesülő pedagógusokat és a kiváló teljesítményű diákokat köszöntötte.

Beszédében hangsúlyozta: a kitüntetettek több évtizedes életpályájuk során nem csupán tárgyi tudást adtak át, hanem a szülőföld, a magyar kultúra és az anyanyelv szeretetére, tiszteletére tanították diákjaikat.

Emlékeztetett: a magyar kormány célja, hogy “lebontsa a fiatalok előtt azokat a fizikai akadályokat, amelyek gátjai az anyanyelvi oktatás választásának”, és ebben az RMPSZ kiemelt partner, számos program lebonyolításában közreműködik.

“Bátran kijelenthetem, hogy közös munkánk gyümölcse mára már kézzelfoghatóvá vált, és a mindennapokban is megtapasztalható eredményei vannak, köztük ez a korszerű és minden szempontból felszerelt Oktatási és Módszertani Központ” – mondta Szilágyi Péter.

Köszönetet mondott az RMPSZ-nek az anyanyelvi oktatás előmozdítása, a romániai magyar fiatalok önazonosságának és kultúrájának megőrzése terén végzett munkájáért, és a magyar kormány, a nemzetpolitikai államtitkárság további támogatásáról biztosította a szakmai szervezetet.

A díjazottaknak gratulálva megköszönte, hogy “a legnehezebb időkben is alkalmazkodtak a kor és a kisebbségi lét kihívásaihoz”, legjobb tudásuk szerint nevelték magyarságra közösségük legifjabb tagjait, hűek maradtak hivatásukhoz és szülőföldjükhöz.

Hírdetés

A kiváló eredményű diákoknak azt üzente, hogy akár köztük lehet a jövő magyar Nobel-díjasa, akinek példája fontos a Kárpát-medence és a világ magyarsága számára.

Szilágyi Péter az MTI-nek elmondta: örvendetes, hogy a több tucat díjazott diák közül többen több tudományterületen is kiváló eredményeket értek el. Szerinte fontos, és a pedagógusszövetségnek is kifizetődő, hogy kiemeljék, példaként állítsák őket, mert akkor felfigyel rájuk az erdélyi magyarság, a szülők, az intézmények.

Kifejtette: a 27 díjazott pedagógus egész életművével példát mutat, sokuk nem csak tanárként állt helyt, hanem a közösségben, a civil életben is komoly munkát végzett, tömbmagyar területen és szórványban segítette a magyar közösség megmaradását, fejlődését.

Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök beszédében kiemelte: a díjkiosztó gála kimagasló ünnep, mivel együtt vannak jelen a hétköznapokban a katedra két oldalán ülő pedagógusok és diákok. A tudásnak a fontosságát hangsúlyozta, mely szerinte a legnagyobb ajándék, amit egymásnak adhatunk, és a legnemesebb cél, amiért dolgozni érdemes.

“A díj, amit ma a pedagógusok átvehetnek, egy aprócska, de szívből jövő gesztus, csepp a tengerben azokhoz a sokszor sajnos elmaradó méltatásokhoz képest, amit megérdemelnének, tisztelgés a mindenkori pedagógus emberi nagysága előtt” – fogalmazott Burus-Siklódi Botond.

A kétévente odaítélt Ezüstgyopár-díjon kívül az ünnepségen a tantárgyversenyeken, kulturális és sportrendezvényeken kiemelkedő eredményt elért középiskolásoknak járó Mákvirág-díjakat is átadták. A matematikából kiváló eredményű középiskolásokat Bolyai Farkas-díjjal, a magyar nyelv és irodalom, anyanyelvápolás terén kitűnőket Kós Károly-díjjal jutalmazták.

MTI

The post Szilágyi Péter: anyanyelvünk és az anyanyelvi oktatás megmaradásunk, sikerünk záloga appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »