Szijjártó Péter Gútán: „A magyar kormány külpolitikájának szíve a nemzetpolitika…” – KÉPEKKEL

Szijjártó Péter Gútán: „A magyar kormány külpolitikájának szíve a nemzetpolitika…” –  KÉPEKKEL

A gútai Lebeco Kft. pékségében Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere jelenlétében, szeptember 27-én került sor a 96 millió forintos magyarországi támogatással megvalósuló fejlesztés sajtónyilvános átadására. Az eseményen Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke a magyar párt vezetőivel és parlamenti képviselőjelöltjeivel, polgármestereivel, valamint a helyi magyar közösség képviselőivel együtt ugyancsak részt vett.

Előbb Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, a Baross Alapítvány  ügyvezetője köszöntötte a tárcavezetőt, továbbá Balogh Csabát, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, valamint a Szövetség képviseletében Forró Krisztián pártelnököt, Viola Miklóst, e párt Komáromi járásbeli kiemelt parlamenti képviselőjelöltjét, illetve Halász Bélát, Gúta polgármesterét és nem utolsó sorban Lévai Lénárdot, a támogatott családi kft. egyik tulajdonosát. Hangsúlyozta: ez az újabb sikertörténet is – mindannyiunk érdekét szolgálva — hozzájárul a felvidéki vállalkozások versenyképességének növeléséhez.

Utána a házigazda, Lévai Lénárd megtiszteltetésnek nevezete, hogy a szülei által 30 évvel ezelőtt alapított egykori kis pékség, amely időközben a komáromi régió legnagyobb pékségévé nőtte ki magát, jelentős magyarországi támogatásban részesült. Hozzátette: ő húsz éve vesz részt aktívan a mindennapi munkában, nyolc éve pedig már az ügyvezetésben is, miközben az édesapja szintén közreműködik a gyártás és a minőség ellenőrzésében.

A termelés jelenleg 1000 négyzetméteren folyik, több mint 20 kenyérfajtát és 90 egyéb pékárut készítünk. Termékeinket főleg saját bolthálózatunkba szállítjuk, amely az utóbbi években 24 egységből álló üzletláncot jelent, ahol a saját termékeinken kívül a Duna menti régió helyi termékeit is árusítjuk. Mintaboltjaink által több mint 5 ezer családhoz naponta eljutnak a termékeink. A bolthálózatot igyekszünk folyamatosan bővíteni. A legújabb mintaboltjainkat Vágsellyén és Nagymegyeren létesítettük, amelyek mellett fedett őstermelői piacot is kialakítottunk“

– mutatta be a vállalkozásukat.

Miután köszönetet mondott a családtagjai támogatásáért és a kollégáinak a mindennapi kemény munkájukért, nagy tisztelettel köszönte meg a Magyar Kormány segítségét, amit a technológia és a gyárfejlesztés terén nyújtott nekik. Az új beruházásnak köszönhetően a gyártócsarnokuk 400 négyzetméterrel bővült, melyben levelestészta-gyártó részleg, raktár és sütőkemencék kaptak helyet. Továbbá technológiát fejlesztettek, ugyanis a termékeik iránt megnövekedett igényt csak új, korszerű berendezésekkel tudják biztosítani.

A céljaik közül megemlítette, hogy hamarosan Gútán szeretnének megnyitni egy új mintaboltot, amely mellett kávézót, turisztikai szálláslehetőséget és őstermelői piacot is létesítenének. Az új beruházás mintegy 800 négyzetméter alapterületen valósulna meg, és legalább 6 új munkahelyet teremtene. Továbbá a technológiai fejlesztésük keretében a pékárujuk egy részét szeretnék hűtött állapotban kiszállítani a boltjaikba. „Az érdem sosem egy emberé vállalatunkban, hanem mindenkié!“ – szögezte le végül. 

Azután Forró Krisztián pártelnök ünnepi beszéde következett. Ugyancsak nagy köszönetet mondott Magyarország Kormányának, amely „megbízható és segít nekünk, felvidéki magyaroknak és minden külhoni magyarnak” – a kis- és középvállalkozások fejlesztésén kívül, az óvodáink, iskoláink, templomaink… felújításában is. 

„Mi itt vagyunk otthon, s azt szeretnénk, hogy itt is érezhessük magunkat otthon. Mindazt a támogatást, amit Magyarország Kormányától kapunk, joggal várjuk el a szlovák kormánytól is: támogassa a közösségünket, a vállalkozásainkat, a magyar családokat és a régióinkat, ahol élünk! Hiszen azáltal, ha a magyaroknak ezen a vidéken jó lesz, akkor itt jó lesz a szlovákoknak, a romáknak, a ruszinoknak is, mindenkinek, aki a Felvidéken él. Ez lenne a szlovák kormány elsődleges feladata” – emelte ki.

Hírdetés

Sajnálattal nyugtázta, hogy „amióta a magyar közösség, a magyar képviselet kiesett a parlamentből, azóta rendre megfeledkeznek rólunk: „ A káosz uralja ezt az országot, aminek „köszönhetően” küzdünk a magas élelmiszer- és energiaárakkal, valamint a jelzáloghitelek magas kamataival. Sajnos, az utóbbi három és fél évben csak a pályán kívülről kiabálhattunk, nem voltunk a pályán, hogy mi is focizhassunk és gólt rúghassunk. Itt az ideje, hogy változtassunk ezen, mert csak önmagunkban bízhatunk! A szlovák politikusok egymással veszekednek, sőt, már élő adásban verekednek is egymással, s velünk, felvidéki magyarokkal és az általunk lakott régiókkal, sajnos, továbbra sem törődnek”.

Hangsúlyozta: szeptember 30-án lehetőségünk lesz arra, hogy változtassunk ezen az áldatlan állapoton. Mivel a felvidéki magyarok Szlovákia lakosságának 8,5 százalékát képezik, felelősségteljes magatartással könnyen elérhetjük az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt. Megismételhetjük a megyei választásokon elért sikert, amikor megyei szinten a Szövetség a legerősebb párt lett, 54 képviselővel. Tudatosítanunk kell, hogy nagy a tét, ám „ha mindannyian elmegyünk választani, mert ez a feladat, akkor sikerre visszük a közösségünket, a régióinkat, amihez a Jóisten áldását és az önök segítségét is kérem. Itt az idő, talpra magyar!”.

Majd Szijjártó Péter tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány külpolitikájának szíve a nemzetpolitika – a külhoni magyar közösségek támogatása, míg stratégiai középpontja Közép-Európa megerősítése, s mindebből rendkívül fontos feladat fakad: a jó kapcsolatok fenntartása a szomszédokkal.

„Mindig legyen a lehető legjobb a kapcsolatunk a szomszédos államokkal, mert akkor biztosak lehetünk benne, hogy az ott élő magyar nemzeti közösségek sorsa is jó lesz” – mutatott rá. Hozzátette: ez Szlovákiára hatványozottan érvényes, mivel Magyarországnak ez a leghosszabb, 654 kilométeres határa, s a kétoldalú kereskedelem értéke tavaly 17 milliárd eurós rekordot döntött. „A másik ok az, hogy a felvidéki magyarság helyzetét a szívünkön viseljük, kis híján félmillió ember. Az kis híján félmillió ok arra, hogy Magyarország és Szlovákia jó kapcsolataira törekedjünk” – érvelt.

Úgy véli, hogy a viszony különösképpen szoros Szlovákia délnyugati és Magyarország északnyugati része között, amit csak tovább erősített a felvidéki magyar közösség kérésére és tanácsai alapján elindított, s a helyi gazdaság fejlesztését célként kitűző és tovább folytatandó Baross Gábor Terv, amely kiemelt célja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztése.

Arról is beszámolt, hogy e program keretében 3837 vállalatot támogattak 21,7 milliárd forint értékben, aminek nyomán 41,5 milliárd forintnyi beruházás valósult meg Szlovákia déli részén, több száz munkahelyet hozva létre.

„Ez a gazdaságfejlesztési program jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a felvidéki magyarságnak is, hiszen megteremti a lehetőségét, hogy a fiatalok itt helyben maradjanak, és kiszámíthatóbb jövőképük legyen, ezáltal a felvidéki magyar közösség fogyását is egy ilyen gazdaságfejlesztési programmal lehet leghatékonyabban megállítani” – fogalmazott. Mint mondta, ez azonban csak úgy ment: Orbán Viktor és az akkori szlovák miniszterelnök, Robert Fico megegyeztek arról, hogy a gazdaságfejlesztési programot itt végrehajthatják.

Úgy látja, hogy mindez a magyar gazdaságnak már csak azért is jó, mert a program keretében végrehajtott beruházások esetében a megvásárolt eszközök, gépek 60 százaléka Magyarországról érkezett Szlovákiába, illetve az alapanyagok beszállításában számos, magyar tulajdonban lévő kis és közepes vállalkozásra számítanak.

Azon véleményének is hangot adott, hogy az értékteremtő és példamutató tevékenységet folytató  Lebeco pékség fejlesztése segít a térség gazdaságának fellendítésében, az elvándorlás megelőzésében és az élelmiszerellátás biztosításában, valamint jelentős közösségteremtő ereje is van. A 215 millió forintos beruházást a kormány 96 millió forinttal támogatta.

A hétvégi szlovákiai parlamenti választás kapcsán a felvidéki magyaroktól azt kérte, hogy a lehető legnagyobb számban vegyenek részt az ország jövőjének alakításában.

„Egy sikeres Szlovákia Magyarország és a felvidéki magyar közösség érdeke is, s a két ország kapcsolatának fejlesztésében nagy segítséget tud jelenteni egy erős magyar képviselet Pozsonyban. Ezért arra kérem a felvidéki magyarság minden egyes tagját, hogy használja ki azt a lehetőséget, hogy végre van egy egységes, a szlovákiai parlamentbe bejutási eséllyel rendelkező magyar párt!” – üzente a választópolgároknak. Végül Forró Krisztiánnal, Viola Miklóssal, Halász Bélával és Lévai Lénárddal együtt átvágta a nemzeti színű szalagot, ekképp hivatalosan átadva rendeltetésének a támogatott gyártórészleget.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »